Bezglutenowe śniadaniowe placki z serka wiejskiego

Autor 14.4.15 , , , , , ,

Wyobraźcie sobie pyszne i zdrowe śniadanie.
Wyobraźcie sobie gorące, parujące placuszki z serka wiejskiego.
Wyobraźcie sobie roztopione pod wpływem ciepła grudki serka.
Brzmi kusząco? 




Składniki na dwie nieduże porcje:

  • dwa opakowania serka wiejskiego - 400 g
  • 3 jajka
  • kilka łyżeczek syropu klonowego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół szklanki mąki ryżowej lub kukurydzianej




Oddzielamy białka jajek od żółtek.
Serek wiejski, żółtka, syrop, olej i mąkę mieszamy w misce.
Białka ubijamy przez chwilę mikserem, nie na sztywno.
Delikatnie łączymy ubite białka z resztą masy.
Smażymy beztłuszczowo na złoty kolor.

PODOBNE POSTY

18 komentarze

  1. Ja na śniadanie muszę zjeść jakieś mięso, wędlinę, bo inaczej byłoby mi słabo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę maksymalnie jedną porcję mięsa dziennie - na obiad, chociaż i wegetariańskie obiady często się zdarzają. Bezmięsnymi daniami też się najadam :)

      Usuń
  2. Szkoda, że zazwyczaj na zrobienie śniadania mam 3-5 minut. No i o 5 rano nie za bardzo chcę mi się białka ubijać. Może zrobię kiedyś na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na co dzień też nie mam na to czasu, ale od czego są weekendy? :)

      Usuń
  3. Zwykły serek wiejski a takie cuda wychodzą :D Placki wyglądają na konkretne a nie na flaki :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś został mi taki serek w lodówce na 2dni przed terminem myślę sobie a zrobię na śniadanie placuszki i wyszło pysznie:),ja robię jeszcze z kaszy manny,jogurtu grackiego,danonów,twarogowe, z kaszki mlecznej owocowej dla dzieci:) . Wreszcie kupiłam szparagi to dziś w szynce surowej i cieście francuskim:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi <3
      Mam nadzieję, że i u mnie niedługo się pojawią :)

      Usuń
  5. Tylko w weekendy mogę sobie pozwalać na podobne śniadaniowe wariacje, a i tak króluje u mnie jajecznica. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajecznica nie może się znudzić, bo też wiele różnych rzeczy można do niej wrzucić :D

      Usuń
  6. Robiłam raz, ale spaliłam przez nie patelnię, bo rozpadały się grryyyy :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patelnia robi różnicę, na ceramicznej wyszły mi super, a na zwykłej teflonowej już nie.

      Usuń
  7. Uwielbiam serek wiejski ale o zrobieniu z niego placuszków nie pomyślałam, super pomysł! Muszę koniecznie wypróbować bo w formie zwykłej z dodatkami już trochę mi się przejadł mimo, że jadam go w wersji i na słodko i słono. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, te półpłynne grudki serka są obłędnie pyszne :)

      Usuń
  8. W sumie z racji tego, że to prawie sam serek wiejski to można je też zrobić na kolację :) Chyba dzisiaj się skuszę i zrobię z jakimiś przyprawami na słono :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie placuszki z serkiem homo czy ricotta, czuje, ze specyficzny posmak serka wiejskiego w takich placuszkach rowniez przypadł by mo do gustu :). Choc ostatnio jak juz coś smaze plackowego, to stawiam na zwykle nalesniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj chociaż raz tych placków, grudki sera się fajnie rozpuszczają :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.