Płatki jaglane z nerkowcami i owocami
Zdrowe i pożywne śniadanie, odsłona kolejna.
Uwielbiam orzechy, mogę je jeść w każdych ilościach, nawet codziennie i nigdy mi się nie znudzą.
Szczególnie gorącą miłością darzę orzechy włoskie, nerkowce i pekany.
O ile pierwsze i ostatnie bardziej pasują mi do domowej granoli i do wypieków, o tyle nerkowce do płatków są idealne.
Do tego jeszcze świeże i suszone owoce i apetyt na słodycze zaspokojony na cały dzień.
Składniki na jedną porcję:
- płatki jaglane - ok. 75-80 g
- szklanka mleka
- łyżeczka syropu klonowego
- dwie świeże śliwki
- garść suszonych śliwek
- garść orzechów nerkowca
Płatki gotujemy na mleku przez około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy syrop klonowy.
Podajemy z owocami i orzechami.
20 komentarze
Syropu klonowego nigdy nie jadłam więc chętnie bym spróbowała owsianki z takim dodatkiem. :-)
OdpowiedzUsuńJest słodki i orzechowy w smaku, polecam :)
Usuńkupiłam dla spróbowania płatki jaglane w biedrze.
OdpowiedzUsuńzrobiłam je poprzez zalanie samym wrzątkiem.
ale breja z tego powstaje :D
już wolę tradycyjną kaszę i gotowanie.
Ania
Mnie bardzo smakują i płatki jaglane i kasza jaglana gotowana na mleku.
UsuńPłatki mają ten plus, że krócej się je przygotowuje, a czas jest cenny rano.
My też przepadamy za orzechami i mogłybyśmy je jeść codziennie. Tylko problem jest z tym, że bardzo trudno skończyć na zjedzeniu paru :/ W efekcie w jeden dzień znika cała paczka :P
OdpowiedzUsuńMam to samo, jem i jem i jem aż już nic nie zostanie :D
UsuńŁe, a myślałyśmy, że masz na to jakąś radę i nam ją zdradzisz :P
UsuńMam jedną: jeść ;)
UsuńDzięki, ale nam nie pomogłaś xD
UsuńOj tam ;)
UsuńPychotka :D Wspaniałe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ostatnio :)
UsuńPo świętach zostało u mnie cała masa migdałów, więc dodaje je tam gdzie mogę, również do takiej jaglanki :)
OdpowiedzUsuńŻe też u mnie z orzechów nigdy nic nie "zostaje", tylko to, co jest kupione jest zaraz zjedzone :D
UsuńJa w sumie wolałabym te śliwki zjeść najpierw, oddzielnie, ale i tak... mniam! Od syropu klonowego (do kaszy, ale manny) chyba się ostatnio uzależniłam. ;)
OdpowiedzUsuńZ samymi orzechami, bez owoców czegoś by mi brakowało jednak.
UsuńA ja.. uwielbiam nerkowce w każdej postaci, są najlepsze <3
OdpowiedzUsuńNoo, kiepsko "w każdej postaci" zabrzmiało :D ze wszystkim, o!
UsuńMnie najlepiej smakują solo :D
UsuńTak samo zresztą jak włoskie czy pistacje, z kolei pekany najbardziej lubię w ciastach.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.