Płatki ryżowe z karmelizowaną śliwką

Autor 9.4.15 , , , , ,

Płatki ryżowe bardzo mi zasmakowały, są delikatne i nie potrzebują dodatku syropu klonowego czy z agawy, same w sobie są słodkawe.
I mam wrażenie, że ich przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż przygotowanie płatków owsianych.
Płatki ryżowe szybciej są miękkie.




Składniki na dwie porcje:

  • 150-200 g płatków ryżowych
  • 300 ml mleka
  • 4-5 czerwonych śliwek
  • łyżka syropu klonowego


Płatki gotujemy na mleku do miękkości.
Śliwki kroimy na ósemki i karmelizujemy w syropie klonowym na małym ogniu przez około dwie minuty.
Dobrze jest użyć rondla z dnem o powłoce teflonowej.
W razie potrzeby można dolać więcej syropu.

PODOBNE POSTY

14 komentarze

  1. Śliwki! <3 Z Biedronki? Ostatnio tam widziałam i się zastanawiałam czy dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj robiłam na kolację dla dziecka i dla siebie:) z jabłkiem i masłem orzechowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki z masłem orzechowym to coś wspaniałego, uwielbiam <3

      Usuń
  3. Musiałybyśmy odszukać w swojej szafce płatki ryżowe, bo gdzieś na pewno jeszcze są a dawno ich nie jadłyśmy :) Sam ryż jest za ciężki a takie płatki są wręcz idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż jest dobry do obiadu, w małych ilościach, jaśminowy lub basmati :)

      Usuń
  4. Ależ zatęskniłam za śliwkami przez Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te, które można teraz kupić nie są wcale złe :)

      Usuń
    2. Czekam na stosy śliwek za 0,99 zł na targowiskach :D

      Usuń
    3. Ja nie mam tyle cierpliwości :D

      Usuń
  5. Uwielbiam! Kiedyś ugotowałam na kokosowym mulleru i były booskie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, muszę spróbować patentu ze smakowym mlekiem :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.