Płatki ryżowe z karmelizowaną śliwką
Płatki ryżowe bardzo mi zasmakowały, są delikatne i nie potrzebują dodatku syropu klonowego czy z agawy, same w sobie są słodkawe.
I mam wrażenie, że ich przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż przygotowanie płatków owsianych.
Płatki ryżowe szybciej są miękkie.
Składniki na dwie porcje:
- 150-200 g płatków ryżowych
- 300 ml mleka
- 4-5 czerwonych śliwek
- łyżka syropu klonowego
Płatki gotujemy na mleku do miękkości.
Śliwki kroimy na ósemki i karmelizujemy w syropie klonowym na małym ogniu przez około dwie minuty.
Dobrze jest użyć rondla z dnem o powłoce teflonowej.
W razie potrzeby można dolać więcej syropu.
14 komentarze
Moje ulubione śliwki:)
OdpowiedzUsuńMoje również, chociaż wszystkie lubię :)
UsuńŚliwki! <3 Z Biedronki? Ostatnio tam widziałam i się zastanawiałam czy dobre.
OdpowiedzUsuńZ Kaufa, całkiem dobre.
UsuńWczoraj robiłam na kolację dla dziecka i dla siebie:) z jabłkiem i masłem orzechowym:)
OdpowiedzUsuńPłatki z masłem orzechowym to coś wspaniałego, uwielbiam <3
UsuńMusiałybyśmy odszukać w swojej szafce płatki ryżowe, bo gdzieś na pewno jeszcze są a dawno ich nie jadłyśmy :) Sam ryż jest za ciężki a takie płatki są wręcz idealne :)
OdpowiedzUsuńRyż jest dobry do obiadu, w małych ilościach, jaśminowy lub basmati :)
UsuńAleż zatęskniłam za śliwkami przez Ciebie!
OdpowiedzUsuńTe, które można teraz kupić nie są wcale złe :)
UsuńCzekam na stosy śliwek za 0,99 zł na targowiskach :D
UsuńJa nie mam tyle cierpliwości :D
UsuńUwielbiam! Kiedyś ugotowałam na kokosowym mulleru i były booskie ;)
OdpowiedzUsuńO, muszę spróbować patentu ze smakowym mlekiem :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.