O przyprawach słów kilka

Autor 18.4.15 , , , , ,

Dzisiaj kilka słów o tym, jak dobierać przyprawy do konkretnych dań, garść wskazówek odnośnie tego, co do czego pasuje.



Co czym przyprawiać?

Zupy:

Fasolowa: liść laurowy, czerwona papryka, cebula, estragon.
Barszcz: pieprz czarny, korzeń pietruszki, liść laurowy, czosnek, cytryna.
Rosół z kury: natka pietruszki, papryka czerwona, cebula, cytryna.
Ziemniaczana: natka pietruszki, liść selera, papryka czerwona, cebula, majeranek, liść laurowy.
Grzybowa: natka i korzeń pietruszki, pieprz czarny mielony, cebula, papryka czerwona.
Gulaszowa: cebula, kminek, papryka czerwona, pieprz czarny, owoce papryki zielonej, natka pietruszki.
Owocowa: cynamon, goździki, skórka cytrynowa i pomarańczowa, wanilia.
Rybna: liść laurowy, pieprz czarny, papryka czerwona, cebula, korzeń pietruszki, szafran, czosnek, cytryna.
Buliony: czosnek, cebula, natka pietruszki, korzeń pietruszki, seler, pieprz czarny, papryka czerwona, papryka zielona (owoce), szafran, imbir, gałka muszkatołowa.
Z kapusty włoskiej: natka pietruszki, pieprz czarny mielony, papryka czerwona, koper, czosnek. 
Klasyczny kapuśniak: cebula, czosnek, koper, papryka czerwona, pieprz czarny, kminek, liść laurowy, majeranek, bazylia.
Rosół z wołowiną: pieprz, majeranek, tymianek, natka pietruszki, seler, cebula, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa.
Flaki: papryka czerwona, majeranek, czosnek, pieprz czarny mielony.
Pomidorowa: cebula, liść laurowy, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, seler.
Jarzynowa: natka i korzeń pietruszki, cebula, seler, pieprz czarny, papryka czerwona.

Warzywa:

Fasola: liść laurowy, cząber, cebula, czosnek, papryka czerwona, korzeń pietruszki, estragon, koper, bazylia.
Ziemniaki: majeranek, liść laurowy, cebula, papryka w proszku, pieprz.
Kapusta: cebula, pieprz czarny mielony, papryka czerwona w proszku, cząber, tymianek, kminek.
Kapusta włoska: kminek, cebula, czosnek, pieprz czarny mielony, papryka czerwona, majeranek. 
Soczewica:cząber, liść laurowy, cebula, papryka czerwona, czosnek, cytryna.
Kapusta kwaszona: papryka czerwona, koper, cebula, bazylia.
Dynia: koper, papryka czerwona w proszku.
Mieszanka warzywna: koper, natka pietruszki, seler, majeranek, cząber.
Groszek zielony: czosnek, cebula, koper, natka pietruszki.

Mięsa:

Baranina: estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki, mieszanki przyprawowe - chili i curry.
Cielęcina: bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, mieszanka curry.
Wieprzowina: czosnek, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, mieszanka curry.
Mięso pieczone na ruszcie/grillu: majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz, czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, mieszanki przyprawowe -- curry, chili.
Ryby: bazylia, cząber, koper, bylica pospolita, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, seler, tymianek, cebula.
Wołowina: koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona, pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, mieszanki przyprawowe - chili i curry.
Drób: cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, rozmaryn, tymianek, cebula, mieszanka przyprawowa curry.
Dziczyzna: estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, jałowiec.

Sałatki i surówki:

Z  ziemniaków: cebula, pieprz czarny mielony, seler, natka pietruszki, hyzop lekarski, estragon, szczypiorek.
Ćwikła: kminek, chrzan, cząber, melisa, kapary.
Z kapusty: kminek.
Z pomidorów: szczypiorek, natka pietruszki, pieprz czarny mielony, bazylia, cytryna.
Z rzodkiewki: kminek, szczypior, cytryna, pieprz czarny mielony.
Z ogórków: koper, natka pietruszki, sok cytrynowy, pieprz czarny mielony, papryka, czosnek.
Z mieszanki  warzyw: cebula, pieprz czarny mielony, cytryna, musztarda, szczypior, czosnek, bazylia, estragon, bakłażany.
Z zielonego groszku: estragon, melisa, cząber.

Inne potrawy:

Omlet z jaj: natka pietruszki, papryka, cebula, szczypiorek, pieprz, bazylia, estragon, dymka.
Potrawy z sera: kminek, papryka, pieprz czarny mielony, kapary, szczypiorek, cebula, selery, koper, chrzan, rzodkiewki.
Kompoty: cytryna, cynamon, goździki, rabarbar, grejpfrut.

Kuchnia azjatycka:

Krachai (chiński imbir), kolendra, chilli, tajska bazylia holy, czarnuszka, kozieradka, kurkuma, kolendra, kolendra meksykańska, garam masala (kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, liście cynamonowca, anyż gwiaździsty)

Kuchnia włoska:

Oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn.

Kuchnia meksykańska:

Kolendra, oregano, bazylia, pieprz, chilli, cebula, limonka, pieprz cayenne, czosnek.

PODOBNE POSTY

23 komentarze

  1. Świetny post! Chyba sobie to wydrukuję i powieszę w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetny poradnik. Dla osoby takiej jak, która dopiero uczy się jak skutecznie działać w kuchni to naprawdę przydatne. Obowiązkowo drukuje i wieszam na lodówce. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatny post :) Z reguły do wszystkich dań dodajemy to samo, bo nie bardzo się w tym orientujemy, więc takie wskazówki jak najbardziej nam się przydadzą :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam trochę takich "uniwersalnych" przypraw ;)

      Usuń
  4. Fajne zestawienie, i mała ściąga, adres podeślę Cioci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że post się przyda, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ale spis, musiałaś się napracować żeby go stworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat nie miałam nic lepszego do roboty ;)

      Usuń
  6. Dużo pracy w to musiałaś włożyć!

    A ja dalej jeszcze nie opracowałam doskonałego połączenia przypraw dla zupy z kalafiora i marchwi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Raz dałam cytryne do rosołu był okropny maż nie chciał jeść może za dużo jej dałam:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klucz to mała ilość i dodanie jej pod koniec gotowania.

      Usuń
  8. Super zestawienie! Wydaje mi się, że powszechne stosowanie Vegety jako przyprawy do wszystkiego na szczęście odchodzi do lamusa :p. Moc przypraw i ziół jest ogromna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby, bo Vegeta to prawie sama sól i do niej glutaminian sodowy :/

      Usuń
  9. W kuchni nie ma schematów, bo właśnie przyprawy nadają potrawom charakter. I taka lista jest trochę bez sensu.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.