Ziemniaki z boczkiem pieczone w folii

Autor 11.4.15 , , , ,

Pieczone ziemniaki to obiad, który robi się sam.
Aktywne przygotowywanie trwa może dwie minuty.
Niestety ziemniaki pieczone w całości wymagają długiej obróbki cieplnej, więc nie nadają się na szybki obiad.



Składniki na dwie porcje:

  • cztery średniej wielkości młode ziemniaki
  • kilka plastrów boczku
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana
  • świeży szczypiorek
  • wędzona papryka w proszku





W ziemniakach robimy w poprzek kilka nacięć, jak do klasycznych hasselbacków, tylko w większych odstępach.
Do nacięć wkładamy kawałki boczku, całość solimy i pieprzymy.
Zawijamy ziemniaki w delikatnie wysmarowaną masłem folię aluminiową.
Pieczemy przez 75-80 minut w 170 stopniach, do miękkości.
Podajemy z kleksem śmietany, szczypiorkiem i posypane papryką.

PODOBNE POSTY

16 komentarze

  1. O matko, ale nam smaku narobiłaś na takie ziemniaczki :P :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba zasuwać do sklepu po ziemniaczki ;) Już niedługo będą młode polskie pyszne ziemniaczki :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A gzik też się na blogu pojawi :D

      Usuń
    2. Musiałam wygooglować tern gzik.
      Zjadłabym takiego ziemniaka. A najchętniej zjadłabym ziemniaka z ogniska.

      Usuń
    3. Ja gzik jadłam pierwszy raz w Poznaniu jak byłam tam parę lat temu, wcześniej też nie wiedziałam nawet, co to :D

      Usuń
    4. A ziemniaki z ogniska są boskie, wszystko z ogniska smakuje lepiej <3

      Usuń
    5. Pyry z gzikiem na obiad są zawsze u nas w dni postu :)

      Usuń
    6. Bardzo fajny patent, szkoda, że w niektórych rejonach jest to kompletnie nieznane danie.

      Usuń
  3. Zjadła bym,ale tak długo się je piecze:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie trzeba do nich zaglądać, warto trochę poczekać :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.