Zupa krem z pieczonych buraków z tymiankiem i pietruszką

Autor 21.4.15 , , , , , , ,

Gęsta, bardzo intensywna w smaku zupa z pieczonych buraków.
Z mocno wyczuwalnymi nutami świeżych ziół.





Składniki na cztery porcje:

  • trzy spore buraki
  • trzy średnie ziemniaki
  • litr bulionu
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • śmietana
  • świeża natka pietruszki






Buraki szorujemy i pieczemy do miękkości w temperaturze 160 stopni.
Ziemniaki gotujemy w bulionie, aż zmiękną.
Dodajemy drobno posiekany tymianek i połowę natki.
Upieczone buraki obieramy, kroimy i wrzucamy do zupy.
Dodajemy łyżkę śmietany i miksujemy całość na krem.
Podajemy z kleksem śmietany i resztą natki.

PODOBNE POSTY

18 komentarze

  1. Szczerze pisząc to nie wiedziałam, że z buraków też można zrobić krem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, jest bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Krem z buraków bardzo lubię! Tylko trzeba go dobrze przyprawić bo same w sobie buraczki mogą być mdłe. Wygląda pięknie jeszcze z tym przybraniem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem za:) tylko kto go zje oprócz mnie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Marcin zje tylko w barszczyku do uszek i jako surówkę do obiadu a Jaś ma odruch wymiotny na sam widok buraków:( .Wczoraj go przerobiałam bo zrobiłam placuszki warzywne coś jak ziemniaczane tylko pełni warzyw korzeniowych startych i dałam tam właśnie dwa buraczki:)

      Usuń
    2. A myślałam, że buraki są na tyle "bezpieczne", że większość ludzi je lubi.

      Usuń
  4. Nie widziałam jeszcze buraków przyrządzonych w taki sposób Oo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? A wydawało mi się, że to całkiem często spotykane.

      Usuń
  5. Kocham buraki, więc taką zupę zjadlabym z wirlka przyjemnością - choć niekoniecznie jako krem ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji niekremowej jadam przeważnie tylko rosół i szczawiową, jakoś wolę zupy zmiksowane na gładko.

      Usuń
  6. Uwielbiam zupy krem ale z buraków jeszcze nie jadłam! Świetny pomysł no i buraki są bardzo zdrowe :)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  7. Burak z pietruszką jest pyszny :D Nasza burakowa zawsze wyglądała tak, że kilo pietruszki mieszałyśmy z zupą xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja aż tak dużo natki nie lubię :D A pieczone korzenie są bardzo smaczne :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.