Zupa krem z pieczonych buraków z tymiankiem i pietruszką
Gęsta, bardzo intensywna w smaku zupa z pieczonych buraków.
Z mocno wyczuwalnymi nutami świeżych ziół.
Składniki na cztery porcje:
- trzy spore buraki
- trzy średnie ziemniaki
- litr bulionu
- pieprz
- świeży tymianek
- śmietana
- świeża natka pietruszki
Buraki szorujemy i pieczemy do miękkości w temperaturze 160 stopni.
Ziemniaki gotujemy w bulionie, aż zmiękną.
Dodajemy drobno posiekany tymianek i połowę natki.
Upieczone buraki obieramy, kroimy i wrzucamy do zupy.
Dodajemy łyżkę śmietany i miksujemy całość na krem.
Podajemy z kleksem śmietany i resztą natki.
18 komentarze
Szczerze pisząc to nie wiedziałam, że z buraków też można zrobić krem.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, jest bardzo smaczny :)
UsuńKrem z buraków bardzo lubię! Tylko trzeba go dobrze przyprawić bo same w sobie buraczki mogą być mdłe. Wygląda pięknie jeszcze z tym przybraniem. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJestem za:) tylko kto go zje oprócz mnie:(
OdpowiedzUsuńNikt nie lubi buraczków?
UsuńNie Marcin zje tylko w barszczyku do uszek i jako surówkę do obiadu a Jaś ma odruch wymiotny na sam widok buraków:( .Wczoraj go przerobiałam bo zrobiłam placuszki warzywne coś jak ziemniaczane tylko pełni warzyw korzeniowych startych i dałam tam właśnie dwa buraczki:)
UsuńA myślałam, że buraki są na tyle "bezpieczne", że większość ludzi je lubi.
UsuńNie widziałam jeszcze buraków przyrządzonych w taki sposób Oo
OdpowiedzUsuńPoważnie? A wydawało mi się, że to całkiem często spotykane.
UsuńKocham buraki, więc taką zupę zjadlabym z wirlka przyjemnością - choć niekoniecznie jako krem ;).
OdpowiedzUsuńW wersji niekremowej jadam przeważnie tylko rosół i szczawiową, jakoś wolę zupy zmiksowane na gładko.
UsuńUwielbiam zupy krem ale z buraków jeszcze nie jadłam! Świetny pomysł no i buraki są bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be
Zdrowe i pyszne :)
UsuńBurak z pietruszką jest pyszny :D Nasza burakowa zawsze wyglądała tak, że kilo pietruszki mieszałyśmy z zupą xD
OdpowiedzUsuńNatkę czy korzenie?
UsuńNatkę :D
UsuńJa aż tak dużo natki nie lubię :D A pieczone korzenie są bardzo smaczne :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.