Makaron chow mein z polędwicą wieprzową, warzywami i sezamem
I kolejne podejście do kuchni azjatyckiej.
Makaron chow mein z pyszną, delikatną polędwiczką wieprzową (można też użyć wołowej), papryką, marchewką i sezamem.
Misa na zdjęciu mieści 4 porcje.
Składniki na cztery porcje:
- paczka makaronu chow mein (250-300 g)
- jedna cała polędwiczka wieprzowa pokrojona w paski lub kostkę
- cebula
- dwie papryki: czerwona i żółta
- marchewka
- kiełki fasoli mung
- zielona fasolka szparagowa
- dwie łyżki sosu słodkiego chilli - TAKIEGO
- sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma
- garść sezamu do posypania
Polędwiczkę smażymy z cebulą, następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w drobne paski papryki i marchewkę oraz fasolkę szparagową.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, by napęczniał.
Do warzyw i mięsa pod koniec duszenia dorzucamy kiełki.
Na koniec dodajemy makaron i sos chilli, doprawiamy całość i posypujemy sezamem.
14 komentarze
Uwielbiam takie danie-szybkie i pyszne;)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńZjadłabym <3 Tylko mięsa bym nie dała, ale to dlatego, że na święta tyle mięcha się przygotowało, ze już nie mogę na nie patrzeć.
OdpowiedzUsuńChyba zawsze po świętach tak jest :D
UsuńPodoba mi się to danie:)
OdpowiedzUsuńJest szybkie, banalnie proste i smaczne :)
UsuńTen sezam musi nadać fajny posmak :D
OdpowiedzUsuńI do tego fajnie chrupie w zębach ;)
UsuńUwielbiam, zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMoje również :)
UsuńRobiłam ostatnio coś podobnego i było przeeepyszne!
OdpowiedzUsuńKuchnia azjatycka (pod warunkiem, że mówimy o wersji mniej pikantnej :D) właśnie to w sobie ma - wiele różnych smaków składających się w spójną całość, pyszną całość <3
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.