Makaron chow mein z polędwicą wieprzową, warzywami i sezamem

Autor 7.4.15 , , , , , , ,

I kolejne podejście do kuchni azjatyckiej.
Makaron chow mein z pyszną, delikatną polędwiczką wieprzową (można też użyć wołowej), papryką, marchewką i sezamem.
Misa na zdjęciu mieści 4 porcje.



Składniki na cztery porcje:

  • paczka makaronu chow mein (250-300 g)
  • jedna cała polędwiczka wieprzowa pokrojona w paski lub kostkę
  • cebula
  • dwie papryki: czerwona i żółta
  • marchewka
  • kiełki fasoli mung
  • zielona fasolka szparagowa
  • dwie łyżki sosu słodkiego chilli - TAKIEGO
  • sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma
  • garść sezamu do posypania




Polędwiczkę smażymy z cebulą, następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w drobne paski papryki i marchewkę oraz fasolkę szparagową.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, by napęczniał.
Do warzyw i mięsa pod koniec duszenia dorzucamy kiełki.
Na koniec dodajemy makaron i sos chilli, doprawiamy całość i posypujemy sezamem.

PODOBNE POSTY

14 komentarze

  1. Uwielbiam takie danie-szybkie i pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym <3 Tylko mięsa bym nie dała, ale to dlatego, że na święta tyle mięcha się przygotowało, ze już nie mogę na nie patrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sezam musi nadać fajny posmak :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ostatnio coś podobnego i było przeeepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia azjatycka (pod warunkiem, że mówimy o wersji mniej pikantnej :D) właśnie to w sobie ma - wiele różnych smaków składających się w spójną całość, pyszną całość <3

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.