Szarlotka sypana z kaszą manną
Szarlotka sypana to najprostsza szarlotka na świecie.
Moja wersja nie zawiera mąki pszennej, jest mocno korzenna i naprawdę pyszna.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- szklanka mąki ryżowej lub kukurydzianej
- pół szklanki kaszy manny
- dwa duże kwaśne jabłka (u mnie odmiana idared)
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- łyżeczka cynamonu
Suche składniki (mąkę, cukier, kaszę, proszek) mieszamy i dzielimy na dwie części.
Pierwszą część wysypujemy na dno wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Na to ścieramy na tarce 1/3 masła (ok. 50 g).
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na plastry i układamy w tortownicy.
Posypujemy równomiernie ich powierzchnię cynamonem.
Na to wysypujemy drugą część sypkich składników.
Na wierzch ścieramy na tarce resztę masła.
Pieczemy ciasto przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
17 komentarze
Absolutnie uwielbiam jabłecznik. Lepszy jest tylko sernik. Najbardziej lubię taki z kwaśnych jabłek ze słodką kruszonką. Połączenie kwaśny-słony jest moim zdaniem idealne. :-) Twój wygląda pysznie i super, że użyłaś kaszy manny bo to ciekawy pomysł. :-)
OdpowiedzUsuńkwaśny-słodki*
UsuńTeż lubię takie połączenie smaków :)
UsuńBtw można też zamiast kaszy użyć tradycyjnie mąki tortowej.
Usuńo, znam te ciasto. Robiłam je parę razy i rzeczywiście jest bardzo proste :)
OdpowiedzUsuńŁatwość przygotowania jest jego największą zaletą :)
UsuńWielbię szarlotki, robisz mi apetyt :D
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym, że się podzielę, ale już nic nie zostało ;)
UsuńMoże i szarlotka sypana jest najprostsza, ale i według mnie najlepsza ze wszystkich szarlotek :)
OdpowiedzUsuńMnie prawie każda smakuje :D
UsuńMocno korzenne smaki to nasze smaki :D JaAk ostatnio zrobiłyśmy szarlotkę to niestety tata się nie najadł, bo twierdził, że przyprawy gryzły go w gardło xD
OdpowiedzUsuńByło więcej dla Was ;)
UsuńBardzo lubię szarlotkę sypaną,ale ta nie do końca jest bezglutenowa bo kasza manna ma gluten:)
OdpowiedzUsuńJak tylko będę w domu to poprawię błąd, dziękuję :)
Usuńnie ma za co pamiętam o tym bo jak dziecku gluten wprowadzałam to kaszana manna była pierwsza:)
UsuńTo jest ciasto z mojego dzieciństwa :) Mój tata zawsze je robił - tylko robił tak- szklanka mąki, szklanka manny, szklanka cukru.
OdpowiedzUsuńTeż masło. Sypkie na 3 części i na nie - na dwie warstwy dżem - ale własnej roboty - jabłkowy.
Tak na szybko jak się chciało coś słodkiego :)
Pyszności <3
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.