Szarlotka sypana z kaszą manną

Autor 28.4.15 , , , , , ,

Szarlotka sypana to najprostsza szarlotka na świecie.
Moja wersja nie zawiera mąki pszennej, jest mocno korzenna i naprawdę pyszna.







Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • szklanka mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • pół szklanki kaszy manny
  • dwa duże kwaśne jabłka (u mnie odmiana idared)
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka cynamonu




Suche składniki (mąkę, cukier, kaszę, proszek) mieszamy i dzielimy na dwie części.
Pierwszą część wysypujemy na dno wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Na to ścieramy na tarce 1/3 masła (ok. 50 g).
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na plastry i układamy w tortownicy.
Posypujemy równomiernie ich powierzchnię cynamonem.
Na to wysypujemy drugą część sypkich składników.
Na wierzch ścieramy na tarce resztę masła.
Pieczemy ciasto przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

PODOBNE POSTY

17 komentarze

  1. Absolutnie uwielbiam jabłecznik. Lepszy jest tylko sernik. Najbardziej lubię taki z kwaśnych jabłek ze słodką kruszonką. Połączenie kwaśny-słony jest moim zdaniem idealne. :-) Twój wygląda pysznie i super, że użyłaś kaszy manny bo to ciekawy pomysł. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię takie połączenie smaków :)

      Usuń
    2. Btw można też zamiast kaszy użyć tradycyjnie mąki tortowej.

      Usuń
  2. o, znam te ciasto. Robiłam je parę razy i rzeczywiście jest bardzo proste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwość przygotowania jest jego największą zaletą :)

      Usuń
  3. Wielbię szarlotki, robisz mi apetyt :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedziałabym, że się podzielę, ale już nic nie zostało ;)

      Usuń
  4. Może i szarlotka sypana jest najprostsza, ale i według mnie najlepsza ze wszystkich szarlotek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mocno korzenne smaki to nasze smaki :D JaAk ostatnio zrobiłyśmy szarlotkę to niestety tata się nie najadł, bo twierdził, że przyprawy gryzły go w gardło xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szarlotkę sypaną,ale ta nie do końca jest bezglutenowa bo kasza manna ma gluten:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko będę w domu to poprawię błąd, dziękuję :)

      Usuń
    2. nie ma za co pamiętam o tym bo jak dziecku gluten wprowadzałam to kaszana manna była pierwsza:)

      Usuń
  7. To jest ciasto z mojego dzieciństwa :) Mój tata zawsze je robił - tylko robił tak- szklanka mąki, szklanka manny, szklanka cukru.
    Też masło. Sypkie na 3 części i na nie - na dwie warstwy dżem - ale własnej roboty - jabłkowy.
    Tak na szybko jak się chciało coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.