Uniwersalny sos koperkowy - do pizzy, jajek, kanapek, tortilli i frytek

Autor 8.1.14 , , , , , ,

Jak już wspominałam, ostatnio mam istną obsesję na punkcie tego sosu.
Jest lekki, aromatyczny, mocno ziołowy i pasuje do wielu różnych dań, dodawałam go już do wrapów z kurczakiem (rewelacyjnie się komponował z drugim sosem - słodkim z chilli), do kanapek, do jajek na twardo (z tym sosem są smaczniejsze, niż z samym majonezem, całość jest też lżejsza), do frytek i oczywiście do pizzy - rewelacyjnie pasował i do tej z salami, i do tej z lazurem i cheddarem.
Bez sensu jest dla mnie kupowanie gotowych sosów, gdzie w składzie jest cholera wie co, skoro za tę samą cenę można szybko przyrządzić dużo smaczniejszy i zdrowszy domowy sos.



Składniki:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego - 140 g
  • 2-3 stołowe łyżki majonezu (raczej delikatny w smaku, bardziej w typie Winiary Dekoracyjnego, niż pikantniejszego Kieleckiego, ja używam Splendido z Biedronki)
  • szczypta soli
  • kilka kropli octu winnego - ja daję czerwony (można pominąć, ale ocet bardzo fajnie niweluje kwaskowaty posmak jogurtu)
  • pęczek świeżego koperku - absolutnie musi być świeży, suszony się nie nadaje, bo jest bez smaku
  • świeżo zmielony pieprz

Majonez i jogurt mieszamy razem w kubeczku, dodajemy ocet. Jeżeli chcemy mieć bardziej gęsty sos, możemy użyć jogurtu greckiego. Taki bardziej gęsty sos idealnie pasuje do tortilli i frytek, nic wtedy nie spływa i nie skapuje.
Koperek siekamy drobno i wsypujemy do sosu, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Odstawiamy na co najmniej kwadrans.
Sos można po przygotowaniu przechowywać w lodówce przez kilka dni, dobrze jednak wówczas jest go przykryć, bo wysycha. 

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Do jajek i wędlin jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wszelkich potraw na ciepło również :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też, zwłaszcza w połączeniu z łososiem albo ziemniaczkami i zsiadłym mlekiem, pycha!

      Usuń
  3. Do koperku mam specyficzne podejście. W małych ilościach nawet zjem ale jak go jest za dużo to czuje obrzydzenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dosyć oryginalne, nigdy wcześniej nie znałam nikogo, kto by nie lubił koperku.
      Ja przez długi czas nie przepadałam za natką pietruszki, ale w końcu doceniłam jej smakowe walory ;)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.