Wielkanocna sałatka brokułowa z wędzoną rybą i jajkiem w koszulce

Autor 2.4.15 , , , , , ,

Dzisiejsza sałatka to na moim stole wielkanocna sałatka "śniadaniowa".
Idealna do świeżego pieczywa, dużo lżejsza od tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Można do niej dorzucić więcej składników, czasami dodaję suszone pomidory czy pestki dyni.
Podstawą jednak jest jajko gotowane w koszulce.




Składniki na 4 porcje:

  • brokuły - ok. 400-500 g
  • jedna czerwona papryka
  • 250 g wędzonej ryby - u mnie trewal
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • ocet


Brokuły podzielone na różyczki gotujemy na parze przez ok. 8-10 minut.
Paprykę najlepiej jest ugotować razem z brokułami albo upiec w piekarniku.
Jeżeli wolimy ją w wersji chrupiącej dodajemy surową.
Jajka gotujemy w wysokim garnku w wodzie z dodatkiem octu, jajka muszą być jak najbardziej świeże, wtedy zachowają ładny kształt.
Podajemy ugotowane warzywa z podzieloną na kawałki rybą i dodatkiem jajka, posypujemy całość pieprzem i polewamy kilkoma kroplami oliwy.

PODOBNE POSTY

14 komentarze

  1. Smacznie, ale z tych 4 porcji pewnie sama bym trzy zjadła (no, ale z jednym jajkiem), bo kocham połączenie brokuł&ryba.:P

    OdpowiedzUsuń
  2. I wreszcie doczekałam się wielkanocnego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się przyda :)

      Usuń
    2. Mam za zadanie zrobić jakąś sałatkę więc prawdopodobnie padnie właśnie na tę, bo jarzynowa ta z mnóstwem majonezu jest według mnie za ciężka.

      Usuń
    3. Dla mnie też, zazwyczaj zastępuję majonez jogurtem greckim, ale i tak muszę jeść tę sałatkę w małych ilościach.

      Usuń
  3. Brokuły zawsze i wszędzie a z takimi dodatkami to już w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to jestem łajza, bo jeszcze ani razu nie udało mi się zrobić ładnego jajka w koszulce. Robię tak jak w filmikach i wychodzi mi jajko w frędzlowatej narzucie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasami z mniej świeżymi jajkami mam ten problem :/

      Usuń
  5. Kiedyś dostałam zjebkę od koleżanki że gotuję jajko w za głebokiej wodzie. Wystarczy tylko tyle wody by jajko moglo sie "zakryc" , wtedy ono nie kotluje sie po calym garnku i sie nie "farfocli". Na wolnym ogniu.
    moze to w tym tkwi sekret?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i coś w tym jest, chociaż w restauracjach jajka w koszulkach gotuje się w wąskich i wysokich garnkach.

      Usuń
  6. Na pewno by mi posmakowało, ale... nigdy nie robiłam jajka w koszulce! :P

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.