Płatki jaglane z nerkowcami i owocami

Autor 25.4.15 , , , , , ,

Zdrowe i pożywne śniadanie, odsłona kolejna.
Uwielbiam orzechy, mogę je jeść w każdych ilościach, nawet codziennie i nigdy mi się nie znudzą.
Szczególnie gorącą miłością darzę orzechy włoskie, nerkowce i pekany.
O ile pierwsze i ostatnie bardziej pasują mi do domowej granoli i do wypieków, o tyle nerkowce do płatków są idealne.
Do tego jeszcze świeże i suszone owoce i apetyt na słodycze zaspokojony na cały dzień.



Składniki na jedną porcję:

  • płatki jaglane - ok. 75-80 g
  • szklanka mleka
  • łyżeczka syropu klonowego
  • dwie świeże śliwki
  • garść suszonych śliwek
  • garść orzechów nerkowca


Płatki gotujemy na mleku przez około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy syrop klonowy.
Podajemy z owocami i orzechami.

PODOBNE POSTY

20 komentarze

  1. Syropu klonowego nigdy nie jadłam więc chętnie bym spróbowała owsianki z takim dodatkiem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kupiłam dla spróbowania płatki jaglane w biedrze.
    zrobiłam je poprzez zalanie samym wrzątkiem.
    ale breja z tego powstaje :D
    już wolę tradycyjną kaszę i gotowanie.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie bardzo smakują i płatki jaglane i kasza jaglana gotowana na mleku.
      Płatki mają ten plus, że krócej się je przygotowuje, a czas jest cenny rano.

      Usuń
  3. My też przepadamy za orzechami i mogłybyśmy je jeść codziennie. Tylko problem jest z tym, że bardzo trudno skończyć na zjedzeniu paru :/ W efekcie w jeden dzień znika cała paczka :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Po świętach zostało u mnie cała masa migdałów, więc dodaje je tam gdzie mogę, również do takiej jaglanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Że też u mnie z orzechów nigdy nic nie "zostaje", tylko to, co jest kupione jest zaraz zjedzone :D

      Usuń
  5. Ja w sumie wolałabym te śliwki zjeść najpierw, oddzielnie, ale i tak... mniam! Od syropu klonowego (do kaszy, ale manny) chyba się ostatnio uzależniłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samymi orzechami, bez owoców czegoś by mi brakowało jednak.

      Usuń
  6. A ja.. uwielbiam nerkowce w każdej postaci, są najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noo, kiepsko "w każdej postaci" zabrzmiało :D ze wszystkim, o!

      Usuń
    2. Mnie najlepiej smakują solo :D

      Usuń
    3. Tak samo zresztą jak włoskie czy pistacje, z kolei pekany najbardziej lubię w ciastach.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.