Bezglutenowe śniadaniowe placki z serka wiejskiego
Wyobraźcie sobie pyszne i zdrowe śniadanie.
Wyobraźcie sobie gorące, parujące placuszki z serka wiejskiego.
Wyobraźcie sobie roztopione pod wpływem ciepła grudki serka.
Brzmi kusząco?
Składniki na dwie nieduże porcje:
- dwa opakowania serka wiejskiego - 400 g
- 3 jajka
- kilka łyżeczek syropu klonowego
- łyżka oleju rzepakowego
- pół szklanki mąki ryżowej lub kukurydzianej
Oddzielamy białka jajek od żółtek.
Serek wiejski, żółtka, syrop, olej i mąkę mieszamy w misce.
Białka ubijamy przez chwilę mikserem, nie na sztywno.
Delikatnie łączymy ubite białka z resztą masy.
Smażymy beztłuszczowo na złoty kolor.
18 komentarze
Ja na śniadanie muszę zjeść jakieś mięso, wędlinę, bo inaczej byłoby mi słabo.
OdpowiedzUsuńJa wolę maksymalnie jedną porcję mięsa dziennie - na obiad, chociaż i wegetariańskie obiady często się zdarzają. Bezmięsnymi daniami też się najadam :)
UsuńSzkoda, że zazwyczaj na zrobienie śniadania mam 3-5 minut. No i o 5 rano nie za bardzo chcę mi się białka ubijać. Może zrobię kiedyś na lekki obiad :)
OdpowiedzUsuńNa co dzień też nie mam na to czasu, ale od czego są weekendy? :)
UsuńZwykły serek wiejski a takie cuda wychodzą :D Placki wyglądają na konkretne a nie na flaki :P
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie flaki :D
UsuńKiedyś został mi taki serek w lodówce na 2dni przed terminem myślę sobie a zrobię na śniadanie placuszki i wyszło pysznie:),ja robię jeszcze z kaszy manny,jogurtu grackiego,danonów,twarogowe, z kaszki mlecznej owocowej dla dzieci:) . Wreszcie kupiłam szparagi to dziś w szynce surowej i cieście francuskim:)
OdpowiedzUsuńSzparagi <3
UsuńMam nadzieję, że i u mnie niedługo się pojawią :)
Tylko w weekendy mogę sobie pozwalać na podobne śniadaniowe wariacje, a i tak króluje u mnie jajecznica. :D
OdpowiedzUsuńJajecznica nie może się znudzić, bo też wiele różnych rzeczy można do niej wrzucić :D
UsuńRobiłam raz, ale spaliłam przez nie patelnię, bo rozpadały się grryyyy :/
OdpowiedzUsuńPatelnia robi różnicę, na ceramicznej wyszły mi super, a na zwykłej teflonowej już nie.
UsuńUwielbiam serek wiejski ale o zrobieniu z niego placuszków nie pomyślałam, super pomysł! Muszę koniecznie wypróbować bo w formie zwykłej z dodatkami już trochę mi się przejadł mimo, że jadam go w wersji i na słodko i słono. :D
OdpowiedzUsuńSpróbuj, te półpłynne grudki serka są obłędnie pyszne :)
UsuńW sumie z racji tego, że to prawie sam serek wiejski to można je też zrobić na kolację :) Chyba dzisiaj się skuszę i zrobię z jakimiś przyprawami na słono :D
OdpowiedzUsuńNa słono? Chyba też spróbuję :)
UsuńLubie placuszki z serkiem homo czy ricotta, czuje, ze specyficzny posmak serka wiejskiego w takich placuszkach rowniez przypadł by mo do gustu :). Choc ostatnio jak juz coś smaze plackowego, to stawiam na zwykle nalesniki.
OdpowiedzUsuńSpróbuj chociaż raz tych placków, grudki sera się fajnie rozpuszczają :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.