Spaghetti a'la caprese z pieczonymi pomidorami i mozzarellą z mleka bawolego
Typowo śródziemnomorskie danie. Makaron, pomidory, mozzarella, oliwa i zioła.
Proste, niewymagające czasu ani wysiłku danie jednocześnie efektowne i po prostu smaczne.
Spaghetti można zastąpić inną formą makaronu, ale ta pasuje jednak najbardziej.
Składniki na dwie porcje:
- 200 g makaronu spaghetti
- 100 ml oliwy
- 100 g mozzarelli z mleka bawolego
- 100 g pomidorków cherry
- drobno posiekana bazylia
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
Makaron gotujemy, pomidorki kroimy na pół, obtaczamy w oliwie i pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Odcedzony makaron mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i bazylią.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną na kawałki mozzarellę i pomidorki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
16 komentarze
O jezu, uwielbiam. Makaron z pomidorami i serem, kocham to.
OdpowiedzUsuńJa też. No bo SER, kurde <3
UsuńPrzepis jak zwykle bardzo fajny, ale zaczęło mnie nurtować... skąd mozzarella z mleka bawolego? Nie spotkałam się z czymś takim.
OdpowiedzUsuńMoże być jak najbardziej z mleka krowiego.
UsuńAle w większych sklepach (Auchan czy Alma) można dostać wersję z mleka bawolego.
W Lidlu w tygodniu włoskim i ofercie Deluxe też jest.
Ze zwykłą to jadałam takie danie nie raz!
UsuńAhh... czyli oczywiście nigdzie w moim mieście. A Lidl u mnie też pustkami świeci. Szkoda.
Czuć właściwie jakąś dużą różnicę w smaku?
Nie jakąś dużą, bardzo subtelną.
UsuńMakaron z serem to połączenie, które jest dobre ZAWSZE. :D Świetny przepis, same składniki, które uwielbiam. :-)
OdpowiedzUsuńMakaron + ser to jak pizza + ser, nie może się nie udać.
UsuńJesteśmy ciekawe jak mozzerella z mleka bawolego smakuje. Lepsza od zwykłej? :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobna, wiele osób może w ogóle nie poczuć różnicy.
UsuńJest fajna jako taka ciekawostka, no i ma krótki termin przydatności więc jest zawsze świeża, ale generalizując powiem, że nie warto przepłacać.
Dzięki :) Ostudziłaś nasz entuzjazm :)
UsuńDo usług ;)
UsuńWłaściwie to mozzarella z mleka bawolego jest jedyną słuszną mozzarellą ;)
OdpowiedzUsuńJa tam żadnej nie powiem "nie" ;)
UsuńSmakowicie wygląda :)) Muszę tylko dorwać spagetti pełnoziarniste ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.