Rodzaje cebuli i ich zastosowanie
Sporo osób używa w kuchni tylko jednego rodzaju cebuli - "zwykłej" cebuli żółtej.
Jest najlepiej dostępna, każdemu znana i najtańsza ze wszystkich rodzajów.
Jest to błąd, ponieważ dobrze dobrana do dania cebula może podnieść walory smakowe.
Nie po to mamy w zwykłych marketach kilka różnych odmian cebuli, by z tego nie korzystać.
Dzisiaj napiszę kilka zdań o zastosowaniu różnych typów cebuli w kuchni.
źródło: storyofakitchen.com |
CEBULA ŻÓŁTA
Wspomniana wyżej najbardziej pospolita odmiana cebuli.
Ostra i krucha, o bardzo intensywnym zapachu, po smażeniu/gotowaniu łagodnieje.
Nada się do gulaszu i wszelkich dań, gdzie będzie poddana obróbce cieplnej.
CEBULA CUKROWA (SŁODKA)
Z wyglądu podobna do cebuli żółtej, jest jednak z reguły większa i nieco spłaszczona.
Delikatna w smaku, idealna do dodania w większej ilości do danej potrawy.
Polecam do: smażenia w całości, krążków cebulowych, pieczenia (z innymi pieczonymi warzywami).
SZALOTKA
Niewielka cebulka, lekko gorzkawa, łagodniejsza w smaku od cebuli żółtej.
Również dużo zyskuje po poddaniu obróbce cieplnej.
Polecam użycie jej do: jajek (jajecznicy, sadzonych), risotto, sosów typu winegret.
CEBULA BIAŁA (CZOSNKOWA)
Najostrzejsza z popularnych odmian. Bardzo krucha, o dużej zawartości płynów.
Często używana w kuchni meksykańskiej, dodaje wyrazistości potrawom.
Nadaje się do przyrządzenia: sosów typu chutney, dań typu stir fry.
DYMKA
Nieduża wiosenna biała cebulka z natką. Łagodna w smaku i zapachu, chrupiąca.
Idealna do spożywania na surowo, np. w kanapkach, burgerach, sałatkach, surówkach.
CEBULA CZERWONA
Duża, ciemnobordowa cebula. Najłagodniejsza, krucha, o grubych warstwach.
Podobnie jak dymka idealna do jedzenia na surowo.
Zastosowanie: kanapki, burgery, surówki, sałatki, sosy, konfitury, relishe, idealna do marynowania.
17 komentarze
Pożyteczny post:) ja uzywam zwykłej i czerwonej:)
OdpowiedzUsuńJa zwykłej nie używam właściwie wcale.
UsuńPolecam zastąpienie zwykłej szalotką, jest delikatniejsza i przy krojeniu oczy nie łzawią ;)
Najbardziej lubię czerwoną, po żółtej żołądek mnie boli.
OdpowiedzUsuńCzerwona jest słodkawa i najlżejsza, więc ryzyko jakichkolwiek dolegliwości po niej jest niewielkie, dymkę też bardzo lubię.
UsuńBardzo rzadko używamy jakiejkolwiek cebuli :P Ale dymkę mamy u rodziców w ogródku :P
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć grządkę z dymką ;)
UsuńDo sałatek tylko czerwona, do innych dań po podsmażeniu na łyżeczce oliwy z oliwek uwielbiam każdą. :D
OdpowiedzUsuńMnie jeszcze dymka pasuje do sałatek i wszelkiego jedzenia na surowo.
Usuńja tam wszystkie lubię, najbardziej czerwoną :)
OdpowiedzUsuńa szalotkę w zalewie < 3
W zalewie octowej? Dziękuję, postoję :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńUwielbiam cebulę, najbardziej czerwona :) mogę ją jeść do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńJest chyba najbardziej uniwersalna :)
UsuńKocham czerwoną cebulę! Już dawno w domu nie używaliśmy innej.
OdpowiedzUsuńTeż zawsze mam ją w lodówce.
UsuńTak, sałatki tylko z czerwoną :)
OdpowiedzUsuńTak, idealnie chrupie i jest subtelna w smaku.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.