Cytrynowa jaglanka z truskawkami
Dzisiaj pod pojęciem "jaglanka" opisuję płatki jaglane, ale zdarza mi się też ugotować na mleku kaszę jaglaną i podać na słodko z owocami - też jest pysznie i zdrowo.
Płatki jednak są dużo szybsze w przygotowaniu, od kaszy (kasza to co najmniej 20 minut, a płatki o kwadrans mniej) a rano, jak to rano - każda minuta jest na wagę złota.
- kilka kropli soku z cytryny
- 2-3 łyżki ksylitolu
- odrobinę skórki startej z cytryny
- świeże truskawki.
24 komentarze
Mój syn bardzo lubi kaszę lub płatki jaglane na gęsto z owocami :)
OdpowiedzUsuńMa dobry gust do zdrowych rzeczy od małego :)
UsuńSzybko a jak smacznie :D My jeszcze do takiego śniadania dajemy kg cynamonu xD
OdpowiedzUsuńDo cytryny i truskawek cynamon wybitnie mi nie pasuje ;)
UsuńNam z kolei do wszystkiego pasuje :)
UsuńKwestia gustu :)
UsuńWspaniały pomysł z cytryną, dobre orzeźwienie na taką pogodę i fajnie przełamać może słodycz truskawek. :-)
OdpowiedzUsuńSkórka daje gorzkawy posmak, fajnie się to komponuje.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJutro będę robić ale tylko z masłem orzechowym i miodem, też dobre. :D
OdpowiedzUsuńDobre, zwłaszcza z dobrym miodem.
UsuńSwoją drogą nie spotkałam się jeszcze z połączeniem masła i miodu
UsuńFajny pomysł na śniadanie:),mi ciągle brakuje pomysłów ja tam mogę jeść codziennie płatki,ale dziecko już nie. Zrobiłam tartę z Twojego przepisu wydaje się taka prosta a mi się nie upiekła wyszła jakaś puszysta jajecznica i dół ciasta całkowicie surowy:( a piekła i piekłam aż ser się zrobił w kolorze czekolady.
OdpowiedzUsuńTo dziwne, u mnie zawsze te tarty wychodzą, a mam marny piekarnik.
UsuńPewnie to moja wina,dzień wcześniej robiłam dżem z truskawek i bananów no i go przypaliłam mimo ciągłego mieszania,pasteryzowałam w piekarniku te przetwory i mi dwa słoiki eksplodowały widać w trakcie kobiecych dni nie pora na eksperymenty:(
UsuńNigdy nie wierzyłam w takie przesądy, ale czasami sporo tych zbiegów okoliczności i aż się zaczynam zastanawiać czy może faktycznie coś w tym jest.
UsuńJa akurat wybieram zawsze kaszę. Z tym że jeśli potrzebuję zaoszczędzić czas rano gotuję ją po prostu wieczorem a rano tylko dodaję dodatki (albo i to robię też poprzedniego dnia nawet :))
OdpowiedzUsuńJa nie umiem wieczorem przewidzieć na co będę miała chęć rano :D
UsuńAle pyszności! Ostatnio częściej jem takie śniadanka. ;-)
OdpowiedzUsuńSzybkie, smaczne i zdrowe, czego chcieć więcej? :)
UsuńMniam, pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa raczej używam kaszy, jest dobra na różne sposoby :D
OdpowiedzUsuńJa jak mam więcej czasu to też wolę kaszę.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.