Makaron ze szparagami i szynką szwarcwaldzką
Ostatni szparagowy przepis w tym roku, niestety.
Zielone szparagi idealnie się komponują z szynką i kremowym sosem, całość jest bardzo delikatna, w sam raz dla fanów subtelnych smaków.
- 200 g makaronu
- 7-8 szparagów (ok. 200 g)
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- sól, pieprz, parmezan
Szparagi myjemy, obieramy i kroimy ukośnie w jednocentymetrowe kawałki.
Wrzucamy do wody z makaronem pod koniec gotowania i gotujemy przez ok. 2 minuty.
Śmietankę gotujemy z dodatkiem przypraw i startego parmezanu, by zgęstniała.
Makaron ze szparagami podajemy ze śmietanowym sosem i plastrami szynki.
20 komentarze
Pyszny przepis! Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńOstatnio zakochałam się w szparagach. :D
W zielonych czy w białych? :)
UsuńNo niestety kończą się już szparagi. Zastanawiam się czy ich nie posadzić u siebie.
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto :)
UsuńAle w sensie nie w ogródku, tylko na polu, żeby sprzedać, bo jednak nie jest to jeszcze aż tak popularne warzywo i cena jest dobra dla producentów, gorzej dla kupujących:) Ostatnio w Wikingu za jedną porcję życzyli sobie 15,90 zł.
UsuńTutaj masz rację, mało kto kupi szparagi na bazarku za 15 zł, skoro w markecie są po 6-8 zł.
UsuńW tym sezonie po raz pierwszy zjadłam szaragi i od tej pory jem je niemalże nałogowo. :D Chciałam właśnie dodać je do makaronu więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z sezonu :) Mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu.
UsuńMoje ulubione składniki:),ale to już pewnie do znudzenia ci piszę,że sery,szynka szwarcwaldzka to jest to no i szparagi oj .
OdpowiedzUsuńBo są pyszne, nie ma się co dziwić :)
UsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :D Szczególnie jesteśmy ciekawe tej szynki, bo nigdy jej nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie, jedna z lepszych :)
UsuńI znowu przeszły mi przed nosem szparagi, no cóż, może w następnym roku ;D
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze gdzieś dostaniesz.
UsuńPyszny przepis, do wypróbowania. Na szparagi się już pewnie nie załapię, ale zastąpię je brokułem :)
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Ostatnie szparagi jeszcze można dostać :)
UsuńDziś widziałam jeszcze sporo szparagów na targu. Muszę przyznać, że te próbowane w tym roku jakoś mniej mi smakowały niż zazwyczaj. Tylko raz trafiłam na naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńZauważyłam coś podobnego z innymi owocami i warzywami, np. truskawki, sporo z nich jest pyszna i słodka, ale trafiają się też takie bez smaku. Średni ten sezon.
UsuńNie wiem czy by mi to smakowało, ale wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMyślę że by smakowało, bo nie ma tutaj bardzo intensywnych w smaku składników które by mogły odrzucać.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.