Sałatka brokułowa z kukurydzą i jajkiem
Sałatka, o której będzie dzisiejszy post jest naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca, może stanowić samodzielne danie. Idealnie sprawdza się w roli świątecznego dania.
Skład tej sałatki opiera się na trzech składnikach, którymi są brokuły, jajka i kukurydza.
Składniki na dwie porcje:
- połowa sporego brokuła
- dwa jajka
- pół puszki kukurydzy
- jogurt naturalny
- majonez
- świeży koperek
Brokuła dzielimy na malutkie różyczki, gotujemy przez ok 5-6 minut w lekko osolonej wodzie.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Majonez mieszamy z jogurtem w proporcjach pół na pół.
Brokuła i kukurydzę mieszamy ze sobą w misce, zalewamy sosem, dokładnie mieszamy, dodajemy jajko.
Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem, podajemy od razu.
8 komentarze
lubię ją :)
OdpowiedzUsuńPosmakowała nawet mojemu mężczyźnie, który widok brokuła skwitował "A mówiłem, żebyś tego nie kupowała" :D
Usuńmój na szczęście lubi brokuły i wszystko co zdrowe :) czasem aż do przesady! chyba zagości dziś u mnie na stole ta sałatka
UsuńMój do niektórych rzeczy jest uprzedzony na zasadzie
Usuń"bo szpinak w przedszkolu był niedobry".
Na szczęście jak coś ugotuję to zje i zazwyczaj mu smakuje :)
ja mam największy problem z ziemniakami, bo on "nie jest świnią"... a teraz sezon na takie pyszne, młode ziemniaczki i mi się buntuje! ;)
UsuńNie mam na to kontrargumentów :D
Usuńmniam! kolorowo i smaczniee :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) W wersji dietetycznej można zamiast majonezu dać sam jogurt zwykły lub grecki :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.