Sałatka brokułowa z kukurydzą i jajkiem

Autor 18.7.13 , , , , , , ,

Sałatka, o której będzie dzisiejszy post jest naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca, może stanowić samodzielne danie. Idealnie sprawdza się w roli świątecznego dania.
Skład tej sałatki opiera się na trzech składnikach, którymi są brokuły, jajka i kukurydza.




Składniki na dwie porcje:

  • połowa sporego brokuła
  • dwa jajka
  • pół puszki kukurydzy
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • świeży koperek




Brokuła dzielimy na malutkie różyczki, gotujemy przez ok 5-6 minut w lekko osolonej wodzie.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Majonez mieszamy z jogurtem w proporcjach pół na pół.
Brokuła i kukurydzę mieszamy ze sobą w misce, zalewamy sosem, dokładnie mieszamy, dodajemy jajko.
Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem, podajemy od razu.






PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Posmakowała nawet mojemu mężczyźnie, który widok brokuła skwitował "A mówiłem, żebyś tego nie kupowała" :D

      Usuń
    2. mój na szczęście lubi brokuły i wszystko co zdrowe :) czasem aż do przesady! chyba zagości dziś u mnie na stole ta sałatka

      Usuń
    3. Mój do niektórych rzeczy jest uprzedzony na zasadzie
      "bo szpinak w przedszkolu był niedobry".
      Na szczęście jak coś ugotuję to zje i zazwyczaj mu smakuje :)

      Usuń
    4. ja mam największy problem z ziemniakami, bo on "nie jest świnią"... a teraz sezon na takie pyszne, młode ziemniaczki i mi się buntuje! ;)

      Usuń
    5. Nie mam na to kontrargumentów :D

      Usuń
  2. mniam! kolorowo i smaczniee :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :) W wersji dietetycznej można zamiast majonezu dać sam jogurt zwykły lub grecki :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.