Spaghetti alla carbonara
DziĆ przepis na spaghetti alla carbonara.
Jest to pyszny, aromatyczny makaron z sosem na bazie boczku i surowych jajek.
Parmezan w przepisie moĆŒna zastÄ
piÄ nieco taĆszym i szerzej dostÄpnym serem grana padano.
SkĆadniki na dwie porcje:
- makaron spaghetti - 250 g
- dwa spore jajka
- boczek - ok. 150 g
- natka pietruszki
- pieprz
- czosnek - 2 zÄ bki
- parmezan
- olej rzepakowy do smaĆŒenia
Jajka naleĆŒy sparzyÄ wrzÄ tkiem, nastÄpnie wbijamy je do miski, roztrzepujemy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, boczek kroimy na drobne kawaĆki i podsmaĆŒamy na patelni na niewielkiej iloĆci tĆuszczu - wystarczy ok. 1 ĆyĆŒka oleju.
Doprawiamy boczek czosnkiem, smaĆŒymy na maĆym ogniu przez ok. pĂłĆ minuty, do lekkiego zrumienienia.
Ugotowany al dente makaron odcedzamy, wrzucamy na patelniÄ i chwilÄ podgrzewamy. WyĆÄ czamy palnik, wlewamy na patelniÄ jajka i dokĆadnie mieszamy. Doprawiamy posiekanÄ natkÄ , posypujemy startym parmezanem i podajemy.
UWAGA - naleĆŒy bardzo uwaĆŒaÄ po wlaniu jajek na patelniÄ i nie podgrzewaÄ juĆŒ wtedy makaronu, bo zrobi nam siÄ jajecznica zamiast sosu.
1 komentarze
Ja bardzo czÄsto jadaĆam taki makaron w dzieciĆstwie. Wtedy nie wiedziaĆam ĆŒe ma to nazwÄ :)
OdpowiedzUsuĆNie zamierzam tolerowaÄ zĆoĆliwoĆci i chamstwa,
takie komentarze bÄdÄ usuwane.
ProszÄ o wykazanie siÄ kulturÄ osobistÄ , dziÄkujÄ.