Spaghetti alla carbonara

Autor 2.7.13 , , ,

Dziƛ przepis na spaghetti alla carbonara.
Jest to pyszny, aromatyczny makaron z sosem na bazie boczku i surowych jajek.
Parmezan w przepisie moĆŒna zastąpić nieco taƄszym i szerzej dostępnym serem grana padano.





SkƂadniki na dwie porcje:

  • makaron spaghetti - 250 g
  • dwa spore jajka
  • boczek - ok. 150 g
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • czosnek - 2 ząbki
  • parmezan
  • olej rzepakowy do smaĆŒenia




Jajka naleĆŒy sparzyć wrzątkiem, następnie wbijamy je do miski, roztrzepujemy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, boczek kroimy na drobne kawaƂki i podsmaĆŒamy na patelni na niewielkiej iloƛci tƂuszczu - wystarczy ok. 1 ƂyĆŒka oleju.
Doprawiamy boczek czosnkiem, smaĆŒymy na maƂym ogniu przez ok. póƂ minuty, do lekkiego zrumienienia.
Ugotowany al dente makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i chwilę podgrzewamy. WyƂączamy palnik, wlewamy na patelnię jajka i dokƂadnie mieszamy. Doprawiamy posiekaną natką, posypujemy startym parmezanem i podajemy.

UWAGA - naleĆŒy bardzo uwaĆŒać po wlaniu jajek na patelnię i nie podgrzewać juĆŒ wtedy makaronu, bo zrobi nam się jajecznica zamiast sosu.



PODOBNE POSTY

1 komentarze

  1. Ja bardzo często jadaƂam taki makaron w dzieciƄstwie. Wtedy nie wiedziaƂam ĆŒe ma to nazwę :)

    OdpowiedzUsuƄ

Nie zamierzam tolerować zƂoƛliwoƛci i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.