Czteroserowe penne
Uwielbiam ser. Prawie każdy pod prawie każdą postacią.
Mogę dodawać ser do niemal każdego obiadu, uważam, że ser dodaje smakowitości każdej potrawie.
Zawsze, absolutnie zawsze mam co najmniej 2-3 rodzaje sera w lodówce.
I czasami robię na szybko obiad na bazie sera właśnie.
Sos, który jest tematem dzisiejszego posta jest poczwórnie serowy, smakowity i bajecznie wręcz prosty.
Nie jest to może najestetyczniej na świecie wyglądające danie, ale zapewniam, że jest przepyszne!
Składniki na danie dla dwóch osób:
- makaron penne - ok. 200 - 250 g
- śmietanka 30% - mały kubeczek
- ser gorgonzola - ok. 75 g
- ser Lazur złocisty - ok. 50 g
- ser parmezan lub grana padano - 75 g
- ser mozzarella, najlepiej od razu dwa rodzaje - jedna kulka (100-125 g) z zalewy solankowej i ok. 50 g wersji startej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Śmietankę wlewamy do garnka, dorzucamy pokrojone na małe kawałeczki sery gorgonzola, Lazur i solankową mozzarellę. Doprowadzamy do wrzenia, na małym ogniu gotujemy, aż sery całkowicie się roztopią.
Odcedzony makaron wrzucamy do gotowego sosu, posypujemy parmezanem / grana padano i startą mozzarellą. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
Podajemy od razu.
Smacznego!
2 komentarze
zjadlabym taki makaron teraz mmm !
OdpowiedzUsuńTeż chyba sobie znowu zrobię, jestem seromaniaczką :D
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.