Najlepsze tradycyjne kotlety mielone
Kotlety mielone to bardzo proste danie, chyba każdy jest w stanie je przygotować, nawet będąc kompletnym kulinarnym laikiem.
Jedyne, co można tutaj popsuć, to dobór przypraw. No i oczywiście można też kotlety przypalić ;)
Składniki na ok. 20 niedużych kotlecików:
- 750 g mielonego mięsa z indyka
- cebulka szalotka - 3 sztuki
- dwa ząbki czosnku
- jajko
- świeża pietruszka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Mięso wkładamy do sporej miski, dodajemy surowe jajko, pieprz, sól (u mnie dosłownie szczypta), posiekaną bardzo drobno cebulkę, posiekaną pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dokładnie mieszamy. Gdy konsystencja jest zbyt rzadka dosypujemy odrobinę bułki tartej.
Z powstałej mieszanki formujemy małe kotleciki, panierujemy je w bułce, spłaszczamy i smażymy do zrumienienia na małym ogniu.
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych, podajemy gorące.
WSKAZÓWKA:
Dla urozmaicenia możemy w środek każdego kotlecika włożyć plaster żółtego sera lub kawałek fety, zwłaszcza to drugie połączenie jest przepyszne.
5 komentarze
Do mięsa mielonego dodaję łyżkę lub dwie śmietany ew. jogurtu greckiego w zależności od ilości mięsa, ale na kilogram starczą 2 łyżki. Taki dodatek sprawia, że mięso po upieczeniu jest puszyste i lekkie.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Bardzo dziękuję, na pewno wypróbuję :)
UsuńO, kotlety memłane, jak się u mnie w domu na nie mówiło. Moje pierwsze, nieschrzanione, danie obiadowe. Tylko, że u mnie używa się mięsa wieprzowego i nie dodaje się czosnku ale jako, że bardziej lubię mięso drobiowe, to chyba twoje kotleciki bardziej by mi smakowały.
OdpowiedzUsuńJa z kolei za wieprzowiną nie przepadam.
Usuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.