Roladki z kurczaka nadziewane śliwkami
Dzisiaj przepis na roladki z piersi kurczaka zawinięte w bekon i nadziewane śliwkami.
Na zdjęciu w roli dodatku meksykańskie warzywa na patelnię firmy Daucy, które zostały przeze mnie ugotowane, nie usmażone.
Składniki na dwie porcje:
- filet z piersi kurczaka - 1 sztuka
- bekon
- tłuszcz do smażenia
- śliwki suszone
- sól, pieprz, tymianek
Filety myjemy, oczyszczamy, kroimy wzdłuż, by powstała "kieszonka".
Posypujemy delikatnie solą i rozbijamy tłuczkiem.
W środku "kieszonek" umieszczamy śliwki, posypujemy je tymiankiem, opcjonalnie skrapiamy też sokiem ze świeżej cytryny.
Zawijamy roladki, owijamy je bekonem i spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki umieszczamy w folii aluminiowej i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po upływie tego czasu smażymy roladki przez 2-3 minuty na patelni z niewielką ilością tłuszczu, a następnie zapiekamy je przez 20 minut w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Większe roladki należy zapiekać dłużej.
Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami.
0 komentarze
Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.