Smażony kalafior w cieście

Autor 17.8.13 , , ,

Smażony kalafior może być lekkim daniem głównym, ale polecam go raczej jako przystawkę.
Jest pyszny!


Składniki:

  • główka kalafiora
  • mąka
  • jajko
  • mleko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:

  • maślanka
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka majonezu

Z mąki, jajka i mleka wyrabiamy dość rzadkie ciasto. Doprawiamy je do smaku.
W kubku mieszamy wszystkie składniki sosu, odstawiamy na co najmniej kwadrans.
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane różyczki zanurzamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na ciepło z sosem.




PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Mimo wszystkich moich prób nie mogę się przekonać do kalafiora, zjem brokuły, szpinak (w zapiekance, mniam), pietruszkę ale kalafior, razem z marchewką, należy do warzyw, które maja wstęp wzbroniony na mój talerz (nie liczę ciasta marchewkowego bo przecież marchewki w nim nie czuć).

    OdpowiedzUsuń
  2. E, to ja uwielbiam wszystkie warzywa poza pomidorami, marchewkę to sobie mogę chrupać samą jak chipsy :D
    Jedynie marchewka z zupy mi nie smakuje, ale ja jestem dziwna pod tym względem, bo w ogóle (poza rosołem) nie lubię, jak coś mi w zupie pływa, zawsze muszę mieć zmiksowaną na krem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam taki kalafior, lubię chyba wszystkie warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym lubić pomidory, ale za cholerę nie jestem w stanie, surowe wręcz mnie obrzydzają :D

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.