Smażony kalafior w cieście
Smażony kalafior może być lekkim daniem głównym, ale polecam go raczej jako przystawkę.
Jest pyszny!
Składniki:
- główka kalafiora
- mąka
- jajko
- mleko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na sos:
- maślanka
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka majonezu
Z mąki, jajka i mleka wyrabiamy dość rzadkie ciasto. Doprawiamy je do smaku.
W kubku mieszamy wszystkie składniki sosu, odstawiamy na co najmniej kwadrans.
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane różyczki zanurzamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na ciepło z sosem.
4 komentarze
Mimo wszystkich moich prób nie mogę się przekonać do kalafiora, zjem brokuły, szpinak (w zapiekance, mniam), pietruszkę ale kalafior, razem z marchewką, należy do warzyw, które maja wstęp wzbroniony na mój talerz (nie liczę ciasta marchewkowego bo przecież marchewki w nim nie czuć).
OdpowiedzUsuńE, to ja uwielbiam wszystkie warzywa poza pomidorami, marchewkę to sobie mogę chrupać samą jak chipsy :D
OdpowiedzUsuńJedynie marchewka z zupy mi nie smakuje, ale ja jestem dziwna pod tym względem, bo w ogóle (poza rosołem) nie lubię, jak coś mi w zupie pływa, zawsze muszę mieć zmiksowaną na krem.
Ja uwielbiam taki kalafior, lubię chyba wszystkie warzywa :)
OdpowiedzUsuńChciałabym lubić pomidory, ale za cholerę nie jestem w stanie, surowe wręcz mnie obrzydzają :D
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.