Makaron z bobem, parmezanem i ricottą
Lubicie warzywa sezonowe? Ja bardzo.
Rok w rok wręcz nie mogę się doczekać, aż na bazarkach pojawią się świeżutkie i pachnące nowalijki.
Uwielbiam sałatki, zupy i drugie dania z użyciem takich warzyw, lubię naprawdę czuć smak, a nie tylko napakowany chemią plastik kupiony w markecie za grosze.
Uwielbiam bób, ma niepowtarzalny, charakterystyczny i bardzo intensywny smak, nie nadaje się absolutnie do tego, by grać w jakimkolwiek daniu drugie skrzypce, zasługuje na to, by być częścią dominującą.
Oto więc i gwiazda mojego obiadu: bób jako główny składnik dania makaronowego :)
Składniki na porcję dla dwóch osób:
- 200 g makaronu kolanka
- 200 g ugotowanego i obranego bobu
- oliwa z oliwek do smażenia plus dodatkowo łyżka oliwy na każdą z porcji do podania
- kilka listków świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- łyżka tartego parmezanu
- ząbek czosnku
- 200 g ricotty
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Czosnek siekamy na cieniutkie plasterki, podsmażamy na oliwie przez około 30 sekund. Dodajemy bób i tartą skórkę z cytryny. Smażymy przez chwilę na małym ogniu. Część bobu rozgniatamy widelcem.
Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, polewamy resztą oleju.
Wykładamy na talerze, dodajemy ricottę, posiekaną bazylię i posypujemy pieprzem i parmezanem.
WSKAZÓWKA:
Zamiast bazylii można użyć świeżej siekanej natki pietruszki, również smakowicie się komponuje z całością.
Smacznego!
4 komentarze
Poczułam gwałtowną ochotę na bób i natkę pietruszki.
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie i smaczne danie. Za długo się przy garnkach nie postoi ale zje się z zachwytem
"szybko" i "smacznie" to najlepsze połączenie ever :D
UsuńŁatwy przepis, to bardzo ważne:D wypróbuję bo nie jadłam jeszcze takiego połączenia:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.