Nadziewany bakłażan

Autor 31.8.13 , , ,

Przepis na zapiekanego bakłażana pojawił się ostatnimi czasy na kilku blogach, które podczytuję, dlatego zapałałam olbrzymią chęcią na zjedzenie takiego cuda.
Kupiłam więc bakłażana, mięso i zabrałam się za przygotowywanie.


Składniki na danie dla dwóch osób:

  • jeden niewielki bakłażan
  • 200 g mięsa mielonego (u mnie wołowina)
  • 5 sporych pieczarek
  • mała cebula
  • 3/4 szklanki passaty z pomidorów
  • świeża bazylia
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól, czosnek i inne przyprawy do smaku
  • olej do smażenia


Bakłażana myjemy, nakłuwamy widelcem, kroimy wzdłuż na pół.
Wykrawamy miękki miąższ ostrym nożem o krótkim ostrzu. solimy wnętrze warzywa, solimy także miąższ. Odstawiamy na 20-30 minut.
Po upływie tego czasu wypłukujemy zimną wodą sól z bakłażana.
Cebulę i pieczarki drobno siekamy, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Miąższ wykrojony z bakłażana kroimy drobno i dorzucamy na patelnię. Gdy cebula i pieczarki się podsmażą dorzucamy mięso.
Doprawiamy, obsmażamy delikatnie.
Wyłączamy gaz. Dodajemy passatę i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki bakłażana i zapiekamy je w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Można na wierzch położyć mozzarellę z zalewy, ja akurat sera nie miałam. Przed podaniem posypujemy wierzch posiekaną świeżą bazylią.



PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. U mnie w domu zamiast pieczarek dodaje się czasami paprykę, dość smaczne ale jednak wolę zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba też, spróbuję jeszcze zrobić coś w tym stylu z wegetariańskim farszem, ciekawe jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno mnie tu nie bylo! bylam na wakacjach i tak jakos nie mialam kiedy nawet wejsc na blogi :D sporo mam do nadrobienia, a teraz jestem w domu wiec gotuje dla rodzicow dla siebie i dla chlopaka :) dwoch glodnych mezczycn po pracy zje tyle co cala armia hehe :D a jak jestem na studiach gotuje sama dla siebie wiec wtedy widac mniejsze porcje na zoltych talerzach :) zazwyczaj gotuje sobie na 2 dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znowu sie rozpisalam i zapomnialam dodac, ze baklazan wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.