Pizza z oliwkami i mozzarellą
Jakiś czas temu publikowałam post ze zdjęciami pizzy z kukurydzą i brokułami, widziałam w komentarzach, że bardzo się spodobała.
Dzisiaj pora na pizzę całkowicie wegetariańską.
Jest aromatyczna, lekka i naprawdę pyszna.
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki
- opakowanie suszonych drożdży
- 2/3 szklanki gorącej wody
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- sos pomidorowy (najlepiej passata z ziołami, ale może być zwykły koncentrat pomidorowy i suszona bazylia czy oregano)
- czarne oliwki - ok. 10 sztuk
- ser mozzarella - 1 kulka
Wsypujemy mąkę, sól i drożdże do miski, zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do momentu, gdy ciasto samo się zacznie odklejać od ścianek. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody.
Odstawiamy, przykrywamy ściereczką.
Kroimy oliwki i ser na plastry. Po upływie 10-15 minut podsypujemy ciasto mąką, rozciągamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy ciasto sosem, kładziemy na wierzchu składniki i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
6 komentarze
Taką pizze to chyba sama bym całą zjadła ;D
OdpowiedzUsuńPyszna była, chociaż w moim odczuciu z kukurydzą i brokułami jest lepsza :)
OdpowiedzUsuńO rany, głodna się zrobiła, pyszności, szczególnie, ze ostatnio przekonałam się do oliwek.
OdpowiedzUsuńJa jakoś szczególnie za oliwkami nie przepadam, mogą być w małych ilościach i pod warunkiem, że czarne, a nie zielone, a tych nadziewanych papryką to nie znoszę, fuj.
OdpowiedzUsuńpiękna ta pizza! muszę zrobić w przyszłym tygodniu, dawno nie jadłam domowej pizzy !
OdpowiedzUsuńMiamuś :))
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.