Leczo z papryki i cukinii
Sezon na cukinię i paprykę trwa w najlepsze, więc to idealna pora na pyszne, pikantne leczo.
Uwielbiam takie proste i szybkie dania jednogarnkowe :)
Składniki:
- jedna duża czerwona papryka
- jedna średnia cukinia
- 250 g kiełbasy (u mnie toruńska)
- pół średniej cebuli
- słoiczek koncentratu pomidorowego
Paprykę i cukinię myjemy. Od cukinii odkrawamy końcówki, kroimy wzdłuż na 4 części i potem na cienkie plasterki.
Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy drobno i smażymy na małej ilości tłuszczu.
Dorzucamy do garnka paprykę i cukinię, zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu.
Kiełbasę kroimy w półplasterki i też dorzucamy do garnka.
Doprawiamy czarnym pieprzem, bazylią, pietruszką, solą, dodajemy koncentrat i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
6 komentarze
lubię leczo, ale dla mnie z cukinią to nie leczo i bojkotuję je w domu od kiedy mama zmodyfikowała podstawowy przepis ;)
OdpowiedzUsuńa u siebie zamiast koncentratu daje świeże pomidory - mniam mniam!
Leczo <3, zawsze wyczekuję sezonu na paprykę i cukinię ze względy na tą potrawę.
OdpowiedzUsuńProste a jakie smaczne :D
OdpowiedzUsuńMnie z cukinią smakuje dużo bardziej, niż z samą papryką, cukinia nadaje delikatności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo z papryczką. Mniam! Często robię takie w domu. Moi rodzice twierdzą, że jestem w robieniu lecza mistrzynią, haha! :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji, bardzo fajny blog. :) Desing bardzo do mnie przemawia. Zauroczyły mnie te 'separatory' lekko folklorystyczne. Yay :)
Pozdrawiam !
Dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.