Knedle ze śliwkami
Czasami mam ochotę na obiad na słodko: makaron lub pierogi z owocami, zupę owocową, czy knedle.
Uwielbiam knedle ze śliwkami i połączenie śliwek z cynamonem. To jest co prawda trochę "jesienne" połączenie, ale co z tego, skoro efekt jest idealny?
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych w niesłonej wodzie ziemniaków
- mąka
- jajko
- śliwki węgierki
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę, by uzyskać zwarte w konsystencji, nieklejące się do rąk ciasto.
Dzielimy ciasto na kilka części, z każdej formujemy wałek.
Wałek dzielimy na kawałki, każdy z nich rozpłaszczamy. Kładziemy na każdym kawałku pół śliwki, zaklejamy szczelnie ciastem.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy polane jogurtem naturalnym z dodatkiem cukru i cynamonu.
3 komentarze
Oj tam jesienne, akurat ja zaczynam wpadać w jesienny nastrój więc taka potrawa brzmi idealnie.Tylko ziemniaków nie chce się gnieść. Taki ze mnie leń, zjeść by się zjadło ale robić to nie ma komu.
OdpowiedzUsuńJa nie chcę jesieni, więc pisząc o jesiennym połączeniu smakowym aż się wzdrygnęłam, dla mnie lato mogłoby trwać cały rok <3
OdpowiedzUsuńJak ja kocham knedle <3 dzisiaj moja babcia zrobiła, booooziuniu najpyszniejsze w świecie robi :D <3
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.