Krucha tarta z kurkami i szpinakiem
Pomijając to, że zawsze przy pierwszych chłodnych dniach jestem chora, to lubię jesień.
Ale tę pocztówkową, piękną jesień, nie tę prawdziwą.
Nie znoszę deszczowej pogody, wiatru łamiącego parasole, błota i kałuż.
Uwielbiam kolorowe liście, ostatnie ciepłe dni, gorącą herbatkę, jesienne woski w kominku, kaszmirowe swetry i ciepłe szaliki.
Tak, jak mówiłam - pocztówkowa jesień, która w praktyce nie istnieje.
Co jeszcze kocham w jesieni? Dynie, kurki, inne grzyby, to, że cytrusy w sklepach są coraz smaczniejsze.
To, że z dyni można zrobić milion różnych rzeczy. Z kurek zresztą też.
Dziś na tapecie kurki właśnie.
W połączeniu ze świeżym szpinakiem w kruchej wytrawnej tarcie.
Składniki:
kruche ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- jedno żółtko
- łyżeczka soli
- 50 ml bardzo zimnej wody
nadzienie:
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- garść tartego parmezanu
- 200 g kurek, umytych i ewentualnie pokrojonych na drobniejsze kawałki
- garść świeżego szpinaku
- sól, pieprz, czarnuszka
Do mąki dodajemy posiekane masło, zagniatamy.
Dodajemy wodę, sól i żółtko i szybko wyrabiamy gładkie w konsystencji ciasto.
Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty. Na wierzch wysypujemy kaszę lub groch, żeby obciążyć ciasto.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Następnie usuwamy groch/kaszę.
Jajka miksujemy ze śmietaną i serem, doprawiamy solą i pieprzem.
Wylewamy masę na ciasto, na to wysypujemy szpinak i kurki.
Posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
16 komentarze
To po prostu wygląda oszałamiająco... aż sobie wyobraziłam cudowny zapach i smak... :D
OdpowiedzUsuńByło pysznie <3 Uwielbiam kurki.
UsuńTeż lubię polską złotą jesień, ale to chyba jak każdy:)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda pysznie:)
Dziękuję :)
UsuńZłota polska jesień jest piękna, niestety rzadko ostatnio spotykana :(
Kurki kuszą ale osobiście jeszcze ich nie jadłyśmy :) Tarta zachęca już samym wyglądem :)
OdpowiedzUsuńMacie na myśli w tym roku czy w ogóle?
UsuńTak w ogóle :)
UsuńSerio? Musicie spróbować, pyszności <3
UsuńDla mnie idealne! Kocham takie tarty <3
OdpowiedzUsuńJa kocham wszystkie szybkie obiady, które robią się same :D
UsuńPoczułam ten zapach oglądając zdjęcia... cudownosci!
OdpowiedzUsuńO tak, smak i zapach jesieni :)
UsuńO dziwo tartę chyba nawet bardziej wolę ,,na słono" niż w wariancie słodkim. Kurki i szpinak to dla mnie zawsze wspaniałe połączenie. Wygląda pięknie, a pewnie smakuje tysiąc razy lepiej. :-)
OdpowiedzUsuńChyba też wolę na słono, jest pełno innych niż tarta słodkich wypieków, a wersja wytrawna to super obiad.
UsuńWygląda bardzo smacznie:) tylko czy mi wyjdzie kiedyś jedna nie wyszła i się poddałam:(
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie, trzeba próbować :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.