Potrawka z indyka w stylu prowansalskim

Autor 29.9.15 , , , , ,

Uwielbiam dania jednogarnkowe.
Nie są ani czasochłonne ani pracochłonne.
Właściwie robią się same, po prostu obiad idealny.
Dzisiaj mamy mięso z indyka w towarzystwie warzyw.
W prowansalskim stylu. Dużo fasolki, marchewka i zioła.
Lubicie? Ja bardzo!



Składniki:

  • jedna pierś z indyka
  • dwie spore marchewki
  • jedna szalotka
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • pół niedużej puszki kukurydzy
  • jedna spora czerwona papryka
  • masło i odrobina oleju
  • tymianek, rozmaryn i cząber
  • sól i pieprz


Filet z indyka kroimy w kostkę, szalotkę siekamy drobno.
Podsmażamy na oleju przez 5 minut.
Następnie dodajemy dwie potężne łyżki masła i pokrojone w nieduże kawałki warzywa i zioła.
Dusimy przez 20 minut, w razie potrzeby dodając więcej masła.
Można też podlać danie wodą.
Potrawka jest gotowa, gdy wszystkie warzywa są już miękkie.

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Jak dużo fasolki to jesteśmy na tak ☺ Dania jednogarnkowe mają o tyle plus, że zawsze jeden garnek do lodówki się zmieści, szybko można wszystko odgrzać no i zmywania jest niewiele ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, miejsce w lodówce jest na wagę złota :D
      Chociaż generalnie raczej robię wszystko "na raz".

      Usuń
  2. Ja zazwyczaj gotuję takie jednogarnkowe. :-) Wrzucam wszystko co lubię do jednego naczynia i jak to miałoby się nie udać? :D Twoje wygląda pysznie i sama robię bardzo podobnie. Dodaje jeszcze cukinię np. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam to danie w wersji ugotowanej na parze. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś nie szaleję za drobiowym mięsem w wersji gotowanej, jest mniej soczyste, niż kiedy jest np. zgrillowane na patelni.

      Usuń
  4. Często robię dania jednogarnkowe bo wygodnie:)Mąż wraca o 17 to je obiad późno a my z dzieckiem wcześniej więc przy takim daniu nie ma problemu z odgrzewaniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odgrzewanie jest mega wygodne przy takich daniach, to prawda. Ułatwia życie.

      Usuń
  5. A jaki dodatek węglowodanowy najbardziej Ci tu pasuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie dodawałabym tu już nic, a gdybym koniecznie musiała, to zieloną soczewicę albo ewentualnie cieciorkę.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.