Ser ricotta - do czego go wykorzystać
Zapewne znajdą się wśród Was osoby, które ricotty nigdy nie próbowały.
Nie kupujemy nieznanych nam produktów z obawy, że nie będziemy wiedzieć, do czego można ich użyć, z obawy, że się zmarnują.
Ricotta ma bardzo wszechstronne zastosowanie - zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Podam dzisiaj kilka przykładów zastosowania, podam też kilka linków do przepisów, w których już wykorzystywałam ten serek.
Ricotta jest lekkim, świeżym w smaku serkiem. Jest kremowy z jakby granulkami, dużo mniejszymi, niż np. w serkach wiejskich.
Można go przygotowywać na słodko i słono, na zimno i na ciepło.
Moim zdaniem rewelacyjnie spisuje się przy makaronach - dobrze łączy się z mięsem, pomidorami i zielonymi warzywami.
Tutaj przepis na makaron z bobem, parmezanem i ricottą:
Klik!
Tutaj z kolei najszybsze spaghetti świata: sos z pomidorów i ricotty z ziołami:
Klik!
Z ricotty można również robić placuszki typu pancakes - dodajemy ricottę zamiast maślanki czy serka homogenizowanego. Placuszki będą wówczas miały wyczuwalne grudki sera - pycha!
Z ricotty można również robić serniki - pół na pół z mascarpone albo z samej ricotty. W najbliższym czasie planuję upiec małe serniczki właśnie z ricotty - na pewno pojawi się przepis :)
Można ricottę wykorzystać jako składnik farszu do pierogów. Większość z nas zna pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Po zastąpieniu tłustego twarogu ricottą swojskie danie zyskuje nowy, dietetyczny smak.
Ricotta to także doskonały składnik leniwych albo gnocchi.
Możemy dodać ricottę do sałatek - rewelacyjnie komponuje się z pomidorami, czarnymi oliwkami, rukolą granatem, gruszkami, roszponką.
Naleśniki zamiast twarogiem możemy przełożyć ricottą i owocami.
Możemy dodać łyżkę ricotty do zupy-kremu - zamiast śmietany czy jogurtu.
Ricotta dodana do ziemniaczanej zapiekanki da temu daniu fajny, świeży posmak.
A na koniec najbardziej banalne zastosowanie - kanapki.
Z pomidorem i ricottą, z ricottą i dżemem, z ricottą i świeżymi owocami, z ricottą i ziołami. Możliwości są ogromne.
12 komentarze
Nie używam, bo ja to łączyłabym ją tak że mało dietetycznie by wyszła.
OdpowiedzUsuńAle kiedy dietę skończę, to będę próbować na pewno :)
Polecam łączyć z warzywami - pysznie i dietetycznie :)
UsuńNie jadłam nigdy, ale narobiłaś mi smaka na naleśniki :D
OdpowiedzUsuńPolecam, nadzienie z ricotty jest lżejsze i mniej zapychające, niż ze zwykłego twarogu :)
UsuńNigdy nie jadłam ale zastanawiam się nad opcją spaghetti
OdpowiedzUsuńJa znalazłam świetny pomysł na pieczone serniczki i planuję upiec takie z wiśniami, zapewne będą dobre :D
UsuńNależę do grona osób, o których wspomniałaś na początku postu. Co prawda lubię czasami poeksperymentować w kuchni, ale na pewne produkty nigdy się nie zdecydowałam. Chyba czas to zmienić i nie ukrywam, że stanie się to między innymi za sprawą Twojego bloga :) Gotujesz smacznie i bardzo finezyjnie łączysz składniki, a przy tym wszystko jest łatwe do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńPoszukam ricotty i z przyjemnością wypróbuję Twój przepis na spaghetti :)
Bardzo miło mi czytać takie komentarze jak Twój, to one sprawiają, że nie tracę zapału do blogowania :)
UsuńDziękuję :)
A ja mam jeszcze jedno pyszne zastosowanie! I to jeszcze można dodać składniki które się lubi! Roladki drobiowe z serkiem ricotta :)
OdpowiedzUsuńPierś naciąć robiąc kieszonkę (lub rozbić i zrobić roladkę jak nam wygodniej) ser ricotta wymieszać z ulubionymi składnikami, np. papryką pokrojoną w drobną kostkę, szpinakiem, suszonymi pomidorami itp., nadziać pierś (jeśli robimy roladę to zwinąć), owinąć szynką parmeńską, włożyć do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok. 25 -30 minut. Palce lizać :)
Dziękuję, na pewno skorzystam :)
UsuńUwielbiam serniki z ricottą, a ostatnio odkryłam z makaronem albo ryżem na słodko. ;)
OdpowiedzUsuńnaleśniki z ricottą i bananem z dodatkiem cynamonu . Coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.