Pikantna zupa marchewkowa

Autor 18.11.15 , , , , , , ,

Lubię marchewki. Bardzo.
Czasami kilka marchewek i ogórków kroję w słupki i podgryzam w ciągu dnia.
Lubię marchewkowe ciasto, zupy, surówki.
To kolejne bardzo uniwersalne warzywo, samą zupę można zrobić na wiele sposobów.
Dzisiejsza wersja jest pikantna, ma w sobie czosnek i chilli.
Idealnie pasuje na chłodne i mokre jesienne dni, od razu rozgrzewa.
Lubicie marchewki?



Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 spore marchewki, obrane i pokrojone w talarki
  • jedna duża cebula
  • jedna łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone płatki chilli, sól, pieprz - według uznania
  • 2 łyżki masła
  • mielona papryka słodka i ostra - po pół łyżeczki


W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim warzywa (marchewkę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną łodygę selera) przez 2-3 minuty.
Zalewamy je następnie bulionem i gotujemy aż marchewka będzie miękka - ok. 30 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy papryką, chilli, solą i pieprzem.
Gotową zupę miksujemy na gładki w konsystencji krem.
Podajemy ze śmietaną/jogurtem i pietruszką lub szczypiorkiem.

UWAGA
Płatki chilli mają niezłą moc, więc lepiej uważać z dozowaniem, żeby nie przedobrzyć.
Można je oczywiście zastąpić mieloną papryczką chilli.

PODOBNE POSTY

18 komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na obiad. Uwielbiam takie rozgrzewające, wesołe kolorowe zupy. Chyba sobie ugotuje w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja chyba zrobię powtórkę, tylko trochę łagodniejszą, bo ostatnio przesadziłam z tym chilli ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie zupki kremy i inne rozgrzewacze na jesienne chłody. Z marchewki sama nigdy nie robiłam ratując się gotowcami, a to błąd! Wykorzystam chętnie Twój przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystaj, marchewkowe zupki są przepyszne <3

      Usuń
  3. Też bardzo lubimy marchewki, jeszcze niedawno miałyśmy taką fazę na nie, że codziennie jedną musiałyśmy zjeść :P Trochę nam się od tego czasu zbrzydła surowa ale w formie zupy jak najbardziej byśmy ją na obiad widziały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nigdy nie powiem NIE zupie marchewkowej <3

      Usuń
  4. Zupka prezentuje się super ! a pikantność na pewno nadaje zupce charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam marchew! Taka zupa to bardzo dobry i prosty sposób, zwłaszcza gdy nie ma się zbyt wiele czasu na stanie przy garnkach. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda zupa krem jest świetna przy braku czasu, bo robi się sama, tylko trzeba ją na koniec zmiksować :)

      Usuń
  6. Marchewka nie należy do moich ulubionych warzyw ,zjeść zjem . Ciasto marchewkowe za to bardzo lubię i często robię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię również ciasto marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie potrafię sobie wyobrazić smaku tej zupy, aczkolwiek marchewkę uwielbiam. Za dzieciaka nie cierpiałam gotowanej, a teraz to jedno z moich ulubionych warzyw do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też za dzieciaka nie znosiłam gotowanej marchewki, w sumie większości warzyw nie lubiłam.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.