Pizza wiejska - z kiełbasą, cebulą i kukurydzą
Gdyby ktoś nie zauważył, to kocham pizzę.
Najbardziej domową, w każdej niemalże wersji smakowej, niezależnie od tego, czy wegetariańskiej, czy z mięsem.
Dzisiaj przepis na pizzę dla mięsożerców. Taka kompozycja często jest spotykana w pizzeriach pod nazwą "pizza wiejska".
Do przygotowania tej pizzy nie potrzeba wielu składników. Całość jest bardzo sycąca i po prostu smaczna.
Kiełbasę można zamienić na pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś z kurczaka, wtedy całość będzie subtelniejsza w smaku.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 150 ml gorącej wody
- 1/2 opakowania suszonych drożdży
- płaska łyżeczka soli
Dodatki:
- 100 ml passaty z pomidorów (może być koncentrat pomidorowy)
- bazylia suszona
- 200 g dobrej suszonej kiełbasy
- jedna czerwona cebula
- 100 g kukurydzy konserwowej
- opcjonalnie tarta mozzarella
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy wodę i mieszamy dużą łyżką, gotowe ciasto powinno odklejać się od boków miski podczas mieszania. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy więcej wody.
Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
W międzyczasie siekamy cebulę, kroimy kiełbasę na cienkie plasterki.
Wykładamy ciasto do formy, rozciągamy je, by miało grubość maksymalnie 1 cm.
Smarujemy passatą, posypujemy bazylią i układamy dodatki.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Tartą mozzarellę nakładamy już po wyjęciu z piekarnika, aby się nie spaliła.
Jemy z ulubionym sosem, ja uwielbiam z koperkowym - przepis TUTAJ.
11 komentarze
Ja też uwielbiam pizzę :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam na spodzie z mąki razowej (z dodatkiem otrębów pszennych), z mnóstwem pieczarek, polędwicą sopocką (drobiową) i odrobiną sera. Do tradycyjnej jej daleko, ale przynajmniej zaspokoiła zachciankę ;)
Oooo, też bym zjadła coś z pieczarkami, dawno nie jadłam :)
UsuńJak Ci wychodzi taki spód z mąki razowej? Bo ja jak dotąd przeważnie z pszennej robiłam.
Spróbuj koniecznie! Ciasto wychodzi super. Jest odrobinę twardsze niż tradycyjne, ale przez to świetnie utrzymuje dodatki. Można spokojnie wziąć kawałek pizzy do ręki i mamy pewność, że nic nam nie spadnie. Smak jest troszkę inny, ale ja się już przyzwyczaiłam, ponieważ od prawie 4 miesięcy do wszystkich wypieków (ciasta, ciastka, naleśniki, racuchy) używam mąki razowej w połączeniu z otrębami :)
UsuńMuszę koniecznie spróbować kiedyś. Dziękuję za pomysł :)
UsuńMniam, mniam, ale ja już dawno nie jadłam żadnej pizzy, a taką jak ta wchłonęłabym chyba sama całą:)
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszna była :)
UsuńO, ostatnio była taka u mnie w domu, uwielbiam ją.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam niemal każdą pizzę, mało jest dodatków, których bym nie lubiła.
UsuńZjadłabym taka pizze, lecz wyszło poszłoby mi w pupsko ;-) A ja na diecie ;-)
OdpowiedzUsuńZawsze można zrobić dietetyczne razowe ciasto :)
UsuńŚwietną pizzę znajdziecie na www.szybkapizza.pl". Według mnie to liderzy segmentu gastronomicznego w Poznaniu! Warto zamówić, mają świetne zniżki.
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.