Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i jajkiem
Zapiekanka makaronowa jest o tyle fajnym daniem, że ma w sobie wszystko, czego na co dzień potrzeba: jest szybka, prosta, uniwersalna (można dodać różne składniki zależnie od tego, co akurat mamy w lodówce) i sycąca.
Jako, że jestem nieprzeciętną wręcz makaroniarą, taką zapiekankę robię często, z różnymi dodatkami.
Dzisiaj wersja "swojska" - z kiełbasą i jajkiem gotowanym na twardo. Plus małe urozmaicenie w postaci gorgonzoli.
Składniki:
- 250 g drobnego makaronu (u mnie mini kolanka)
- 200 g kiełbasy
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 100 g gorgonzoli lub lazura
- 100 g startego żółtego sera (może być cheddar)
- 100 ml passaty z pomidorów
- 100 ml jogurtu naturalnego/śmietany
- pieprz, sól, tymianek, gałka muszkatołowa do smaku
- świeżo posiekana natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente.
Kiełbasę kroimy na dość grube półplasterki.
Jogurt mieszamy z passatą, doprawiamy do smaku.
Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki, jajka na ćwiartki.
Makaron wsypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy kiełbasę, starty żółty ser i zalewamy sosem z pomidorów i jogurtu. Mieszamy, by dobrze rozprowadzić ser i sos.
Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki jajka, kawałki sera pleśniowego i pietruszkę.
Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.
11 komentarze
Z jajkiem nie próbowałam, żółtko nie będzie wysuszone po tym?
OdpowiedzUsuńMoje było minimalnie.
UsuńMoje było minimalnie.
UsuńOj ale dawno nie robiłam zapiekanki. Muszę koniecznie zrobić, szybkie i proste danie :-)
OdpowiedzUsuńI sycące :)
UsuńUwielbiam makaronowe zapiekanki <3
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystko z makaronem :)
UsuńMuszę się kiedyś mało elegancko wprosić do Ciebie na obiad:)
OdpowiedzUsuńA zapraszam, zapraszam :D
OdpowiedzUsuńPróbowałaś może tych nowych herbat liptona z biedronki co teraz są? Nie wiem czy ogólnie są nowe, wiem że w biedronce wcześniej ich nie było, próbowałaś może?
OdpowiedzUsuńZapiekanka fajna, ostatnio też robiłam z makaronem.
Kupiłam przedwczoraj w Biedronce herbatkę Lipton jabłko i figa, nie wiem czy to nowość. Całkiem smaczna, ale bez większego szału.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.