Pomidorowe pęczotto z koperkiem
Risotto z pęczakiem zamiast ryżu ostatnio zrobiło się całkiem popularne w blogosferze.
Ogólnie zaobserwowałam wielki boom na kasze wszelkiego rodzaju. I dobrze, bo w końcu jest moda na zdrowe jedzenie. Zdrowe i pyszne.
Pęczak zawsze dobrze mi się komponował z ziołami i pomidorami.
Dzisiaj na blogu pierwsze, ale z pewnością nie ostatnie pęczotto.
Wegetariańskie i bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- 150 g pęczaku
- jedna szalotka
- litr bulionu
- szklanka passaty z pomidorów
- kurkuma, lubczyk, pieprz do smaku
- świeży koperek
- parmezan
Szalotkę siekamy na cienkie piórka, podsmażamy na patelni.
Dorzucamy do niej pęczak i podsmażamy przez minutę.
Zalewamy 1/4 bulionu. Dusimy na małym ogniu, dolewając stopniowo resztę bulionu.
Na końcu, po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodajemy passatę, doprawiamy danie kurkumą, pieprzem i lubczykiem, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kolejne 5 minut. Można dodać odrobinę kwaśnej śmietany.
Na talerzach posypujemy posiekanym koperkiem i parmezanem.
6 komentarze
Pierwszy raz w życiu słyszę taką nazwę:)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, zmieniłabym jednak ten pęczak na coś innego - nie lubię go ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pęczak, z pewnością wypróbuję przepis, kiedy będę zmuszona zjeść szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :) Lubię pęczak i najczęściej jadam go w zupie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.