Ucierane ciasto ze śliwkami
Alkoholu nie pijam, więc o nalewkach różnego rodzaju się nie wypowiem ;)
Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo proste i pyszne ucierane ciasto ze śliwkami.
Ciasto nie jest przesłodzone, jest bardzo aromatyczne i przez dodatek cynamonu typowo "jesienne".
Tego typu wypieki i sezon dyniowy to chyba jedyne rzeczy, które lubię w jesieni ;)
Składniki na blaszkę 24x30 cm:
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać trochę więcej)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 kg śliwek (umytych i pozbawionych pestek)
- pół łyżeczki cynamonu
Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka cały czas miksując. Do masy przesiewamy mąkę. Mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (ewentualnie możemy wyłożyć blachę papierem do pieczenia). Na cieście układamy ciasno połówki śliwek skórkami do dołu i posypujemy cynamonem.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Można do ciasta dodać kakao w proszku, ja dałam dwie łyżeczki, jak widać ciasto wyszło blade, myślę, że około 5 łyżeczek będzie optymalną ilością.
5 komentarze
Też myślałam w sobotę aby zrobić takie ciasto ale stwierdziłam, że nie będzie miał kto to jeść, bo jest za mało osób, więc zaczęłam robić bułeczki drożdżowe z duszonymi śliwkami. Kij tam, że z bułeczek wyszło całe ciasto zawijane ;D Ale pewnie ten przepis też wykorzystam.
OdpowiedzUsuńTeż mi się marzą drożdżówki, pewnie zrobię niedługo :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam śliwki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuję
www.thickmadame91.blogspot.com
zrobiłam się bardzo głodna. Tak tęsknię za latem i smakiem arbuza, malin, zapachem truskawek :)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej tęsknię za truskawkami, takimi soczystymi, pachnącymi, słodkimi <3
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.