Makaron z łososiem i porem + bonus zdjęciowy
Łosoś to jeden z moich najulubieńszych makaronowych dodatków, w sosie idealny jest i solo, i w towarzystwie serów, owoców, warzyw czy zieleniny.
Rewelacyjnie komponuje się z cytryną, miętą, szpinakiem, serem z niebieską czy turkusową pleśnią, czosnkiem, porem i świeżym koperkiem.
Dzisiaj przepis na makaron w sosie śmietanowym z łososia i pora.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- makaron (u mnie rigatoni) - ok. 200-250 g
- śmietana 18% - pół małego kubeczka
- wędzony łosoś - 100 g
- mały por pokrojony na cienkie plasterki
- świeży koperek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- pół łyżeczki tartej skórki z cytryny
- odrobina masła
- pół małej szalotki posiekanej w drobną kostkę
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szalotkę podsmażamy na maśle, dodajemy plasterki pora. Dusimy przez ok. minutę, następnie dodajemy łososia, skórkę z cytryny, dusimy przez chwilę i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieprz, gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Na samym końcu dodajemy posiekany koperek.
Gotowym sosem polewamy makaron i od razu podajemy.
W razie potrzeby można użyć więcej śmietany.
~~~
Z nieco innej beczki, wczoraj w Warszawie zrobiło się okropnie: zimno i deszczowo, od razu zatęskniłam za słońcem. I pomyśleć, że jeszcze tydzień temu byłam w pięknej i słonecznej Gdyni, serce się kraje i tęskni.Znalazłam na dysku zdjęcia z ostatniego plażingu w Jachrance (sprzed ok. 3 tygodni), więc wklejam odrobinę słońca :)
2 komentarze
Nie lubię łososia ale przypuszczam, że z kurczakiem albo z szynką to bym to z chęcią zjadła.
OdpowiedzUsuńW Białymstoku dzisiaj było paskudnie, tak deszczowo ale ja akurat taką pogodę nawet lubię.
Filet z kurczaka by nawet pasował, albo szynka parmeńska/szwarcwaldzka.
OdpowiedzUsuńJa nienawidzę deszczu i takiej jesiennej aury, mogłabym mieszkać gdzieś, gdzie przeważnie jest słonecznie i ciepło.
Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.