IDEALNE brownie :)
Nieskromnie stwierdzę, że to chyba najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek zrobiłam.
Jest idealnie mocno czekoladowe, ma chrupiącą skorupkę z zewnątrz i jest kremowe i wilgotne wewnątrz. Razem z moim mężczyzną zjedliśmy całe, zanim zdążyło wystygnąć, a to chyba najlepsza rekomendacja ;)
Składniki na większą blaszkę:
- 125g masła
- 200g cukru
- 75g mąki
- 200g czekolady deserowej
- łyżeczka olejku waniliowego
- 2 jajka
Połamaną na kawałki czekoladę, cukier i masło wrzucamy do rondla i podgrzewamy ciągle mieszając aż do powstania jednolitej w konsystencji masy.
Jajka miksujemy, dodajemy olejek, następnie wlewamy do masy czekoladowej. Na sam koniec przesiewamy do masy mąkę, mieszamy aż do całkowitego zniknięcia grudek.
Przelewamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy przez ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ciasto wewnątrz powinno pozostać wilgotne, a na zewnątrz powinna się utworzyć chrupiąca skorupka.
2 komentarze
Właśnie nie udało mi się jeszcze zrobić tak żeby środek był mocno wilgotny a wierzch przypieczony, złośliwość piekarnika bo w innych wypiekach taki efekt często jest, tylko, że wtedy jest niepożądany. A ciasto wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńJa jestem w szoku, że mnie się udało, bo mam stary piekarnik grzejący tylko na jednym programie, który ma cholera-wie-ile stopni :D
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.