Szafranowe risotto alla milanese
Ostatnio wrzucałam zdjęcie ryżu arborio i szafranu, była to zapowiedź tego przepisu.
Kremowe, delikatne i obłędnie pyszne risotto alla milanese.
Ja zazwyczaj podaję je z pieczoną rybą, świetnie się komponuje z łososiem czy dorszem.
Warto w przypadku tego dania postarać się o dobrej jakości składniki: bulion na świeżej włoszczyźnie, szafran, dobre masło i dobre wino.
Składniki na dwie porcje:
- 100 g ryżu arborio
- jedna spora szalotka
- 100 ml białego wytrawnego wina (zawsze daję chenin blanc)
- litr bulionu warzywnego (może być z dodatkiem jednego lub dwóch skrzydełek drobiowych, ale lepszy jest bezmięsny)
- opakowanie szafranu - używam szafranu Kotanyi, opakowanie zawiera 0,12 g przyprawy
- 50 g masła
- parmezan - ok. szklanka startego sera
Szalotkę siekamy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulkę.
Po 2-3 minutach dodajemy kolejne dwie łyżki masła i po roztopieniu wrzucamy ryż.
Gdy ryż się zeszkli zalewamy go winem.
Po odparowaniu zalewamy ryż chochlą bulionu, po wchłonięciu tej ilości dolewamy kolejną chochlę itd.
Po około 20-25 minutach nasz ryż jest prawie gotowy.
Wtedy należy zalać szafran odrobiną gorącej (ale nie wrzącej) wody i dodać go do całości.
Po kolejnych 5 minutach zestawiamy patelnię z ognia.
Dodajemy do całości 3/4 parmezanu i kilka łyżek masła.
Przykrywamy pokrywką, by wszystko ładnie się rozpuściło i nabrało kremowej konsystencji.
Na talerzach posypujemy resztą parmezanu.
16 komentarze
Wow, niesamowite to risotto. Chociaż preferuję makaron niż ryż to jednak takie chętnie bym zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńJa ryż lubię głównie w takiej formie, zwykły ugotowany na sypko rzadko jadam, chyba jedynie basmati lub jaśminowy do curry.
UsuńNigdy nie jadłyśmy takiego prawdziwego risotto :) Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, to, obok makaronu, najlepsza wizytówka włoskiej aromatycznej kuchni :)
UsuńA tak w ogóle to nominowałyśmy Cię do LBA :) Jeżeli masz ochotę to odpowiedz na zadane przez nas pytania :)
UsuńBardzo mi miło :)
UsuńCóż, jak dla mnie przepis brzmi bardzo wykwitnie. No i musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, to zdecydowanie moje ulubione risotto :)
UsuńWow, na pewno obłędne ;)
OdpowiedzUsuńO tak :) Zwłaszcza w połączeniu z mięciutką, niemal rozpływającą się w ustach pieczoną rybą :)
UsuńTakiego dania jeszcze nie jadłam:(
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie :)
UsuńWpraszam się do Ciebie na takie risotto :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPełen wypas! Ale na wystawniejszy obiad, czemu nie :)
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Jak najbardziej pasuje na specjalne okazje :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.