Ziołowa ricotta do chleba

Autor 7.5.15 , , , , ,

Od ponad roku niezmiennie najpopularniejszym postem na moim blogu pozostaje ten o możliwościach zastosowania ricotty w kuchni.
Ten łagodny, naturalny, lekki serek można łatwo przerobić na wiosenny twarożek do chleba.
Bardzo polecam, bo wyszło pysznie :)





Składniki:

  • opakowanie ricotty - 250 g
  • dymka - cebulka i szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz
  • łyżka jogurtu naturalnego dla nadania rzadszej konsystencji
  • opcjonalnie ulubione kiełki i świeży tymianek

Serek łączymy z drobno posiekaną zieleniną, gęstość regulujemy poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości jogurtu.
Po połączeniu składników dobrze jest odstawić twarożek na kilka godzin do lodówki, by zioła w pełni oddały swój smak.

PODOBNE POSTY

16 komentarze

  1. O, takie połączenie lubię, jest takie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepszego określenia chyba nie ma, niż "wiosenne" :D

      Usuń
  2. Jaki fajny, wiosenny przepis. Pamiętam, że kiedyś często coś takiego jadłam i chyba do tego wrócę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, bo to pyszna opcja na śniadanie :)

      Usuń
  3. Świetna propozycja na śniadania i kolacje .I dawno już nie robiłam twarożku !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem już co dzisiaj zjem na kolację! :-) Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ricotta jest dobra do wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogórek fajnie do takiego zestawu pasuje, bo nadaje tego orzeźwienia :D Pyszne to jest na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne, ogórek + twarożek to jedno z moich ulubionych połączeń.

      Usuń
  7. Pysznie, lekko i smacznie :) Aż się buzia cieszy a sam widok :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.