Ziołowa ricotta do chleba
Od ponad roku niezmiennie najpopularniejszym postem na moim blogu pozostaje ten o możliwościach zastosowania ricotty w kuchni.
Ten łagodny, naturalny, lekki serek można łatwo przerobić na wiosenny twarożek do chleba.
Bardzo polecam, bo wyszło pysznie :)
Składniki:
- opakowanie ricotty - 250 g
- dymka - cebulka i szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz
- łyżka jogurtu naturalnego dla nadania rzadszej konsystencji
- opcjonalnie ulubione kiełki i świeży tymianek
Serek łączymy z drobno posiekaną zieleniną, gęstość regulujemy poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości jogurtu.
Po połączeniu składników dobrze jest odstawić twarożek na kilka godzin do lodówki, by zioła w pełni oddały swój smak.
16 komentarze
O, takie połączenie lubię, jest takie wiosenne :)
OdpowiedzUsuńLepszego określenia chyba nie ma, niż "wiosenne" :D
UsuńJaki fajny, wiosenny przepis. Pamiętam, że kiedyś często coś takiego jadłam i chyba do tego wrócę:)
OdpowiedzUsuńWarto, bo to pyszna opcja na śniadanie :)
UsuńŚwietna propozycja na śniadania i kolacje .I dawno już nie robiłam twarożku !
OdpowiedzUsuńTrzeba to nadrobić :D
UsuńWiem już co dzisiaj zjem na kolację! :-) Super przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego :)
UsuńRicotta jest dobra do wszystkiego :D
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńOgórek fajnie do takiego zestawu pasuje, bo nadaje tego orzeźwienia :D Pyszne to jest na pewno :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, ogórek + twarożek to jedno z moich ulubionych połączeń.
UsuńPysznie, lekko i smacznie :) Aż się buzia cieszy a sam widok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne i zdrowe śniadanie:)
OdpowiedzUsuńI ekspresowe :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.