Kurczak tikka masala

Autor 2.5.15 , , , , ,

Dzisiejszy kurczak to szczyt mojej tolerancji na pikantny smak.
Nie jestem fanką ostrych potraw, wolę subtelniejsze smaki.
Ale akurat ten sos czasami robię, bo mam do niego słabość.




Składniki:

  • dwa duże filety z kurczaka

Marynata:

  • kmin rzymski - łyżeczka
  • kolendra - łyżeczka
  • cynamon - łyżeczka
  • ostra papryka - łyżeczka
  • imbir - łyżeczka
  • 150 ml rzadkiego jogurtu naturalnego

Sos:

  • kartonik passaty z pomidorów (500 ml)
  • dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ostra papryka - łyżeczka
  • słodka papryka - łyżeczka
  • wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski - łyżeczka
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 50 ml śmietany kremówki




Składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Wrzucamy do marynaty pokrojonego w drobną kostkę kurczaka.
Odstawiamy na przynajmniej 3-4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Kurczaka należy wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, odsączyć go z nadmiaru marynaty.
Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z czosnkiem.
Po około 10 minutach do kurczaka dodajemy wszystkie przyprawy, smażymy przez kolejną minutę i zalewamy passatą.
Dodajemy do sosu cukier i ocet balsamiczny.
Gotujemy całość na małym ogniu przez 15-20 minut.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy śmietankę.
Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.

PODOBNE POSTY

15 komentarze

  1. A ja lubię takie smaki:)
    A propos, lubisz kuchnię węgierską?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niespecjalnie, zbyt pikantna dla mnie :)

      Usuń
    2. Szkoda, myślałam, że będą jakieś węgierskie przepisy u Ciebie:)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie dania. Jak będę miała jakiś luźniejszy dzień, na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięsko z nutą cynamonu? Kiedyś jadłyśmy żeberka w przyprawach korzennych i były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet czekoladę i owoce można sprawnie wkomponować w dania mięsne, więc czemu nie przyprawy korzenne :)

      Usuń
  4. Uwielbiam kurczaka z ryżem i dobrym sosem, to mój ulubiony pomysł na obiad, który zawsze się sprawdza. :-) Twoja wersja wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso z sosem i ryżem czy kaszą to taka prosta klasyka :)

      Usuń
  5. Zrobiłam kiedyś, kiedyś jak jeszcze brat się nie wyprowadził. Chamisko zeżarł ponad połowę dania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy chłopach trzeba robić więcej :D

      Usuń
  6. Chętnie bym zjadła lubię pikantne rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niespecjalnie przepadam za pikantnym jedzeniem :)

      Usuń
  7. O proszę, wędzona papryka, tego jeszcze nie jadłam!

    Też nie przepadam za ostrymi potrawami, ale najgorsze, że te ostre sosy są takie ładne i aż się proszą, żeby je spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.