Kurczak tikka masala
Dzisiejszy kurczak to szczyt mojej tolerancji na pikantny smak.
Nie jestem fankÄ… ostrych potraw, wolÄ™ subtelniejsze smaki.
Ale akurat ten sos czasami robię, bo mam do niego słabość.
Składniki:
- dwa duże filety z kurczaka
Marynata:
- kmin rzymski - łyżeczka
- kolendra - łyżeczka
- cynamon - łyżeczka
- ostra papryka - łyżeczka
- imbir - łyżeczka
- 150 ml rzadkiego jogurtu naturalnego
Sos:
- kartonik passaty z pomidorów (500 ml)
- dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- ostra papryka - łyżeczka
- słodka papryka - łyżeczka
- wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
- kmin rzymski - łyżeczka
- łyżeczka cukru
- pieprz
- łyżeczka octu balsamicznego
- 50 ml śmietany kremówki
Składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Wrzucamy do marynaty pokrojonego w drobnÄ… kostkÄ™ kurczaka.
Odstawiamy na przynajmniej 3-4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Kurczaka należy wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, odsączyć go z nadmiaru marynaty.
Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z czosnkiem.
Po około 10 minutach do kurczaka dodajemy wszystkie przyprawy, smażymy przez kolejną minutę i zalewamy passatą.
Dodajemy do sosu cukier i ocet balsamiczny.
Gotujemy całość na małym ogniu przez 15-20 minut.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy śmietankę.
Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.
15 komentarze
A ja lubiÄ™ takie smaki:)
OdpowiedzUsuńA propos, lubisz kuchnię węgierską?
Niespecjalnie, zbyt pikantna dla mnie :)
UsuńSzkoda, myślałam, że będą jakieś węgierskie przepisy u Ciebie:)
UsuńJeden się szykuje ;)
UsuńUwielbiam takie dania. Jak będę miała jakiś luźniejszy dzień, na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńMięsko z nutą cynamonu? Kiedyś jadłyśmy żeberka w przyprawach korzennych i były bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńNawet czekoladę i owoce można sprawnie wkomponować w dania mięsne, więc czemu nie przyprawy korzenne :)
UsuńUwielbiam kurczaka z ryżem i dobrym sosem, to mój ulubiony pomysł na obiad, który zawsze się sprawdza. :-) Twoja wersja wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńMięso z sosem i ryżem czy kaszą to taka prosta klasyka :)
UsuńZrobiłam kiedyś, kiedyś jak jeszcze brat się nie wyprowadził. Chamisko zeżarł ponad połowę dania :D
OdpowiedzUsuńPrzy chłopach trzeba robić więcej :D
UsuńChętnie bym zjadła lubię pikantne rzeczy:)
OdpowiedzUsuńJa niespecjalnie przepadam za pikantnym jedzeniem :)
UsuńO proszę, wędzona papryka, tego jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńTeż nie przepadam za ostrymi potrawami, ale najgorsze, że te ostre sosy są takie ładne i aż się proszą, żeby je spróbować :D
Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.