Szafranowe risotto alla milanese

Autor 26.5.15 , , , , , , , , , ,

Ostatnio wrzucałam zdjęcie ryżu arborio i szafranu, była to zapowiedź tego przepisu.
Kremowe, delikatne i obłędnie pyszne risotto alla milanese.
Ja zazwyczaj podaję je z pieczoną rybą, świetnie się komponuje z łososiem czy dorszem.
Warto w przypadku tego dania postarać się o dobrej jakości składniki: bulion na świeżej włoszczyźnie, szafran, dobre masło i dobre wino.


Składniki na dwie porcje:

  • 100 g ryżu arborio
  • jedna spora szalotka
  • 100 ml białego wytrawnego wina (zawsze daję chenin blanc)
  • litr bulionu warzywnego (może być z dodatkiem jednego lub dwóch skrzydełek drobiowych, ale lepszy jest bezmięsny)
  • opakowanie szafranu - używam szafranu Kotanyi, opakowanie zawiera 0,12 g przyprawy
  • 50 g masła
  • parmezan - ok. szklanka startego sera


Szalotkę siekamy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulkę.
Po 2-3 minutach dodajemy kolejne dwie łyżki masła i po roztopieniu wrzucamy ryż.
Gdy ryż się zeszkli zalewamy go winem.
Po odparowaniu zalewamy ryż chochlą bulionu, po wchłonięciu tej ilości dolewamy kolejną chochlę itd.
Po około 20-25 minutach nasz ryż jest prawie gotowy.
Wtedy należy zalać szafran odrobiną gorącej (ale nie wrzącej) wody i dodać go do całości.
Po kolejnych 5 minutach zestawiamy patelnię z ognia.
Dodajemy do całości 3/4 parmezanu i kilka łyżek masła.
Przykrywamy pokrywką, by wszystko ładnie się rozpuściło i nabrało kremowej konsystencji.
Na talerzach posypujemy resztą parmezanu.


PODOBNE POSTY

16 komentarze

  1. Wow, niesamowite to risotto. Chociaż preferuję makaron niż ryż to jednak takie chętnie bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ryż lubię głównie w takiej formie, zwykły ugotowany na sypko rzadko jadam, chyba jedynie basmati lub jaśminowy do curry.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy takiego prawdziwego risotto :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, to, obok makaronu, najlepsza wizytówka włoskiej aromatycznej kuchni :)

      Usuń
    2. A tak w ogóle to nominowałyśmy Cię do LBA :) Jeżeli masz ochotę to odpowiedz na zadane przez nas pytania :)

      Usuń
  3. Cóż, jak dla mnie przepis brzmi bardzo wykwitnie. No i musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, to zdecydowanie moje ulubione risotto :)

      Usuń
  4. Wow, na pewno obłędne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) Zwłaszcza w połączeniu z mięciutką, niemal rozpływającą się w ustach pieczoną rybą :)

      Usuń
  5. Takiego dania jeszcze nie jadłam:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpraszam się do Ciebie na takie risotto :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pełen wypas! Ale na wystawniejszy obiad, czemu nie :)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.