Płatki jęczmienne z truskawką i mango na mleku sojowym
Ze wszystkich płatków do gotowania na mleku to chyba jęczmienne są moimi ulubionymi.
Są bardzo sycące i drobne, a np. nie przepadam za specjalnie za większymi płatkami, np. orkiszowymi.
A truskawka i mango to połączenie doskonałe, potrafię jeść takie śniadanie przez kilka dni z rzędu i za każdym razem tak samo się nim zachwycać.
Z powodów zdrowotnych muszę ograniczyć mleko krowie, dlatego od czasu do czasu wspomagam się sojowym.
Składniki na jedną porcję:
filiżanka płatków jęczmiennych
szklanka mleka sojowego
2-3 łyżki ksylitolu do posłodzenia
pół sporego mango
5-6 dużych truskawek
22 komentarze
Nigdy nie próbowałam jęczmiennych. Następnym razem muszę się skusić!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńTeż nie miałam okazji próbować jęczmiennych. Zazwyczaj jem owsiane :)
Usuńczekam na swoje truskawki, sezon zapowiada się nieźle :D
Ja teraz czekam z większymi zakupami owocowymi na ceny poniżej 10 zł za kilogram :)
UsuńNie ma to, jak polskie truskawki :)
W końcu coś dla wegetarian ;) mam ochotę na to cudo :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj :)
UsuńNie jadłam nigdy jęczmiennych! Chętnie bym sobie przyrządziła takie, zwłaszcza na sojowym mleku. :-)
OdpowiedzUsuńSkorzystaj z sezonu na polskie truskawki i spróbuj :)
UsuńNie, nie, z czym by nie były nie dam się namówić na płatki jęczmienne, już kiedyś je próbowałam i są wstrętne.
OdpowiedzUsuńMoże to kwestia przyrządzenia?
UsuńMy lubimy każde i trudno nam wybrać ulubione :D Pewne jest, że w towarzystwie takich owoców wszystko smakuje wyśmienicie :P
OdpowiedzUsuńTeż w sumie lubię każde, jedne bardziej, inne mniej :)
UsuńJęczmiennych nigdy nie jadłam a mleko sojowe bardzo lubię,pamiętam jak karmiłąm małego i pół roku je piłam bo po zwykłym miał alergię jak piłam.
OdpowiedzUsuńDobrze, że są takie substytuty na wypadek alergii.
UsuńJęczmienne jadłam, ale wole owsiane. A od sojowego lepsze jest migdalowe. Niestety też droższe, ale polecam choć raz spróbować, jak już nie próbowałaś
OdpowiedzUsuńPiłam migdałowe i ryżowe, wszystkie w sumie są dobre, ale najbardziej lubię takie od krowy ;)
UsuńNigdy nie jadłam jęczmiennych, czekają na swoją kolej. :) Zdjęcia cudowne!
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Spróbuj koniecznie, są drobne i bardzo sycące.
UsuńJeszcze jęczmiennych nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńMaaango <3
Mango z truskawką to obłędne połączenie :)
UsuńMuszę postarać się, żeby w tym roku z racji zapracowania nie przegapić sezonu truskawkowo-szparagowego... Truskawki były w tym roku dopiero raz (i to nie nasze... tych mrożonych z zeszłego roku nie liczę), szparagi trzy razy (wczoraj zielone, dzięki Tobie :D)
OdpowiedzUsuńJa ciągle czekam na tanie truskawki, żeby jeść je kilogramami :D
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.