Płatki jęczmienne z truskawką i mango na mleku sojowym

Autor 23.5.15 , , , , ,

Ze wszystkich płatków do gotowania na mleku to chyba jęczmienne są moimi ulubionymi.
Są bardzo sycące i drobne, a np. nie przepadam za specjalnie za większymi płatkami, np. orkiszowymi.
A truskawka i mango to połączenie doskonałe, potrafię jeść takie śniadanie przez kilka dni z rzędu i za każdym razem tak samo się nim zachwycać.
Z powodów zdrowotnych muszę ograniczyć mleko krowie, dlatego od czasu do czasu wspomagam się sojowym.




Składniki na jedną porcję:
filiżanka płatków jęczmiennych
szklanka mleka sojowego
2-3 łyżki ksylitolu do posłodzenia
pół sporego mango
5-6 dużych truskawek

PODOBNE POSTY

22 komentarze

  1. Nigdy nie próbowałam jęczmiennych. Następnym razem muszę się skusić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie miałam okazji próbować jęczmiennych. Zazwyczaj jem owsiane :)
      czekam na swoje truskawki, sezon zapowiada się nieźle :D

      Usuń
    2. Ja teraz czekam z większymi zakupami owocowymi na ceny poniżej 10 zł za kilogram :)
      Nie ma to, jak polskie truskawki :)

      Usuń
  2. W końcu coś dla wegetarian ;) mam ochotę na to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy jęczmiennych! Chętnie bym sobie przyrządziła takie, zwłaszcza na sojowym mleku. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skorzystaj z sezonu na polskie truskawki i spróbuj :)

      Usuń
  4. Nie, nie, z czym by nie były nie dam się namówić na płatki jęczmienne, już kiedyś je próbowałam i są wstrętne.

    OdpowiedzUsuń
  5. My lubimy każde i trudno nam wybrać ulubione :D Pewne jest, że w towarzystwie takich owoców wszystko smakuje wyśmienicie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też w sumie lubię każde, jedne bardziej, inne mniej :)

      Usuń
  6. Jęczmiennych nigdy nie jadłam a mleko sojowe bardzo lubię,pamiętam jak karmiłąm małego i pół roku je piłam bo po zwykłym miał alergię jak piłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że są takie substytuty na wypadek alergii.

      Usuń
  7. Jęczmienne jadłam, ale wole owsiane. A od sojowego lepsze jest migdalowe. Niestety też droższe, ale polecam choć raz spróbować, jak już nie próbowałaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piłam migdałowe i ryżowe, wszystkie w sumie są dobre, ale najbardziej lubię takie od krowy ;)

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam jęczmiennych, czekają na swoją kolej. :) Zdjęcia cudowne!

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, są drobne i bardzo sycące.

      Usuń
  9. Jeszcze jęczmiennych nie jadłam ;)
    Maaango <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mango z truskawką to obłędne połączenie :)

      Usuń
  10. Muszę postarać się, żeby w tym roku z racji zapracowania nie przegapić sezonu truskawkowo-szparagowego... Truskawki były w tym roku dopiero raz (i to nie nasze... tych mrożonych z zeszłego roku nie liczę), szparagi trzy razy (wczoraj zielone, dzięki Tobie :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciągle czekam na tanie truskawki, żeby jeść je kilogramami :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.