Makaron z cytrynowym szpinakiem i jajkiem w koszulce

Autor 5.5.15 , , , , , , ,

Uwielbiam makaron ze szpinakiem. Co prawda kojarzy mi się on raczej wiosennie, ale jadam go niezależnie od akurat panującej pory roku.
Uwielbiam też jajka gotowane w koszulkach, lubię je dodawać do sałatek i właśnie do makaronów.
Takie jajka idealnie pasują do szparagów czy właśnie do szpinaku.



Składniki na dwie porcje:

  • ok. 250 g ulubionego makaronu
  • dwie duże garści szpinaku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • skórka z jednej cytryny i ok. pół łyżki wyciśniętego z niej soku
  • ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • łyżeczka octu




Makaron gotujemy w osolonej wodzie, w rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy skórkę i sok z cytryny.
Na oliwie podsmażamy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, dusimy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Zalewamy śmietanką i gotujemy, aż zgęstnieje.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu, łyżką robimy w wodzie wir i pojedynczo wbijamy jajka.
Po około dwóch minutach wyciągamy ugotowane jajka delikatnie łyżką cedzakową, by ich nie uszkodzić.
Podajemy makaron z sosem szpinakowym, a na nim ugotowane jajka.



PODOBNE POSTY

12 komentarze

  1. Wreszcie przyszedł czas na lekkie jedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam sezon na świeże warzywa i owoce :)

      Usuń
  2. Makaron ze szpinakiem dla mnie połączenie idealne i sama często tak właśnie go podaje. :-) Do tego dodatki i obiad gotowy! Podoba mi się Twój pomysł z sokiem z cytryny, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, idealnie pasuje do szpinaku :)

      Usuń
  3. Pysznie, jadłam już wiele różnych kompozycji makaronu i szpinaku, ale nigdy z cytryną, wyprobuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron ze szpinakiem to pyszne połączenie ale jak się doda jeszcze ser pleśniowy to prawdziwe cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie gotujesz:) ja szpinak bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja również, ale tylko świeży, mrożonego unikam, bo jest bez smaku w porównaniu ze świeżym :)

      Usuń
  6. Makaron ze szpinakiem to cudo, a jak się jeszcze doda trochę sera to można odlecieć do nieba :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.