Makaron z cytrynowym szpinakiem i jajkiem w koszulce
Uwielbiam makaron ze szpinakiem. Co prawda kojarzy mi się on raczej wiosennie, ale jadam go niezależnie od akurat panującej pory roku.
Uwielbiam też jajka gotowane w koszulkach, lubię je dodawać do sałatek i właśnie do makaronów.
Takie jajka idealnie pasują do szparagów czy właśnie do szpinaku.
Składniki na dwie porcje:
- ok. 250 g ulubionego makaronu
- dwie duże garści szpinaku
- 2-3 łyżki oliwy
- skórka z jednej cytryny i ok. pół łyżki wyciśniętego z niej soku
- ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 2 jajka
- łyżeczka octu
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, w rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy skórkę i sok z cytryny.
Na oliwie podsmażamy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, dusimy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Zalewamy śmietanką i gotujemy, aż zgęstnieje.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu, łyżką robimy w wodzie wir i pojedynczo wbijamy jajka.
Po około dwóch minutach wyciągamy ugotowane jajka delikatnie łyżką cedzakową, by ich nie uszkodzić.
Podajemy makaron z sosem szpinakowym, a na nim ugotowane jajka.
12 komentarze
Wreszcie przyszedł czas na lekkie jedzenie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezon na świeże warzywa i owoce :)
UsuńMakaron ze szpinakiem dla mnie połączenie idealne i sama często tak właśnie go podaje. :-) Do tego dodatki i obiad gotowy! Podoba mi się Twój pomysł z sokiem z cytryny, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, idealnie pasuje do szpinaku :)
UsuńPysznie, jadłam już wiele różnych kompozycji makaronu i szpinaku, ale nigdy z cytryną, wyprobuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMakaron ze szpinakiem to pyszne połączenie ale jak się doda jeszcze ser pleśniowy to prawdziwe cudo :D
OdpowiedzUsuńSer też pasuje, jak najbardziej :)
UsuńBardzo apetycznie gotujesz:) ja szpinak bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również, ale tylko świeży, mrożonego unikam, bo jest bez smaku w porównaniu ze świeżym :)
UsuńMakaron ze szpinakiem to cudo, a jak się jeszcze doda trochę sera to można odlecieć do nieba :)
OdpowiedzUsuńSer zawsze pasuje do takich dań :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.