Śniadanie dla dwojga - tosty francuskie z mascarpone i dżemem
Codziennie wstaję do pracy o 5:30, zaczynam pracę o 7.
Co prawda nie wychodzę nigdy bez śniadania, ale śniadania jedzone w pośpiechu nigdy nie są takie, jakie bym chciała, aby były.
A lubię leniwe weekendowe śniadania. Bardzo.
Świeże, parujące, gorące pancakes, naleśniki nadziewane owocami, tosty, omlety. Uwielbiam wszystkie.
A w tygodniu nie mam na to czasu. Pancakes usmażone wieczorem i odgrzewane w mikrofali to nie to samo, to niemal profanacja.
Ale na szczęście są weekendy. Mogę sobie pospać dłużej, co prawda niewiele dłużej, bo standardowo się budzę ok. 6-6:30, ale mam czas poleżeć i poczytać, wypić kawę w łóżku i wysmażyć sobie takie śniadanie, że nic tylko jeść.
Dzisiejsze śniadanie jest banalnie proste, ale tak dobre, że mogłabym je jeść codziennie. Nie zrobię tego jednak, bo po jakimś czasie pewnie przestałabym się mieścić. W ciuchy, na krześle, w drzwiach ;)
Ale raz na jakiś czas rozpusta jest wręcz wskazana.
Serek mascarpone można zastąpić lżejszym twarożkiem typu Philadelphia, ale całość będzie wtedy mniej kremowa w smaku. Fakt, o wiele mniej tłusta (bo z mascarpone trzeba przy tego typu tostach naprawdę uważać, bo jest cholernie wręcz tłusty), ale też i mniej smaczna.
P.S. Tosty francuskie są obok panzanelli najlepszym sposobem na niezmarnowanie lekko sczerstwiałego pieczywa.
Składniki:
- pieczywo (najlepiej bułki, bagietki, chałki) pokrojone w kromki, skórki warto odkroić
- 2 jajka
- mleko bądź śmietanka
- mascarpone
- ulubiony dżem/konfitura (u mnie limitowany Łowicz o smaku czarnego bzu, polecam, bo smaczny)
- tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy bądź masło klarowane, nie polecam smażenia na zwykłym maśle, bo ma niską temperaturę dymienia i zwyczajnie się spali
W głębokim talerzu mieszamy jajko i mleko/śmietankę.
Obtaczamy w tej mieszance pieczywo i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Podajemy z serkiem i dżemem póki gorące.
7 komentarze
Tym bardziej Cię podziwiam, że codziennie znajdujesz czas na nowy wpis, choć pewnie robisz je sobie na zapas:)
OdpowiedzUsuńNie mam czasu na nic, posty mam poustawiane na kolejny miesiąc, żeby się publikowały automatycznie :D
UsuńTosty francuskie są idealne jak człowiek ma ochotę na coś słodkiego a w domu jest tylko bułka, mleko jajka i cukier.
OdpowiedzUsuńIdealne śniadanie :)
UsuńPierwszy raz zrobiłam tosty francuskie jak miałam 8 lat. Proste to w przygotowaniu, ale jakoś nie należą do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńJa smakowo wolę naleśniki, ale nienawidzę ich smażyć.
Usuńmmm.. pychotka :) chyba zaraz pójdę do kuchni małe co nieco przygotować :D
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.