Risotto cytrynowe z wędzonym łososiem
Zapewne już to pisałam, ale uwielbiam risotto. Uwielbiam zresztą bardzo wiele dań kuchni włoskiej.
Znajomi się śmieją, że jestem południową dziewczyną, tylko brak mi południowej urody i pomyliłam kraje ;)
Dzisiaj risotto troszkę inne, bo dość kwaśne.
Łosoś idealnie pasuje do tej kompozycji, ale wypróbowywałam też grillowaną pierś z kurczaka i też było pysznie.
Łosoś oczywiście nie musi być wędzony, może być grillowany filet, albo gotowany na parze czy smażony.
Zamiast świeżego tymianku możemy dodać świeży koperek, zioła jednak koniecznie muszą być świeże, suszone nie dają nawet maleńkiego ułamka tego aromatu.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- 150 g ryżu arborio
- jedna cytryna (skórka z całej, a sok z połowy owocu)
- litr bulionu
- sól, pieprz, kurkuma
- 150 ml wytrawnego białego wina (ja daję chenin blanc)
- parmezan
- łosoś wędzony w plastrach
- świeży tymianek/koperek
- łyżka masła
- mała szalotka
Masło roztapiamy na patelni. Podsmażamy przez chwilę obraną i bardzo drobno posiekaną szalotkę.
Po około minucie dorzucamy ryż i smażymy, aż stanie się półprzezroczysty.
Następnie zalewamy go winem i czekamy aż odparuje. Wlewamy chochlę bulionu i czekamy aż ryż go wchłonie, po czym wlewamy kolejną itd.
Dobrze jest trzymać bulion ciągle na małym gazie, by był cały czas gorący.
Gdy ryż będzie już al dente, doprawiamy go sokiem i skórką z cytryny, a także solą, pieprzem i kurkumą, by podkreślić jego cytrynowy żółty kolor.
Na talerzu podajemy z wędzonym łososiem i świeżym tymiankiem. Przed samym podaniem posypujemy parmezanem.
Jeżeli chcemy złagodzić mocno cytrynowy smak, możemy dodać łyżkę śmietany.
10 komentarze
Uwielbiam smak cytryny w potrawach <3
OdpowiedzUsuńJa też, najbardziej w wypiekach :)
UsuńJak dobrze, że niedługo będzie obiad, głodna się zrobiłam. :D Wygląda apetycznie, a dodatek cytryny brzmi tak odświeżająco.
OdpowiedzUsuńCytryna fajnie się komponuje z tymiankiem, można też dać miętę.
UsuńWygląda trochę jak jajecznica :D A jajecznica z łososiem dobra jest ;)
OdpowiedzUsuńA ten widelec "Służba zdrowia"! *_*
Ahahaha widelec się przyplątał nie wiadomo skąd przy jednej z licznych przeprowadzek,
UsuńJest mega poręczny :D
ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCytryna i łosoś - połączenie idealne:)
OdpowiedzUsuńPrawda? :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.